Pac 2 organització de centres

Páginas: 14 (3340 palabras) Publicado: 23 de marzo de 2012
L’autonomia organitzativa del centre

Organització del centre escolar

























Grup 7

Alícia Garcia López

Anna Martin Pesarrodona

Anna Martin Jimenez

Laura Pujol Contreras






PRESENTACIÓ



La realització d’aquest treball ens ha permès conèixer els principals aspectes relacionats amb els elements interns dels centres educatius, amb una especial atenció alconcepte d'autonomia.

Tanmateix, hem pogut comprendre l’ incidència de l'autonomia de centre en l'ús del temps, en l'organització dels espais, en la gestió dels agrupaments dels alumnes i per últim, en el clima i la convivència escolar, ja que per manca d'una altra membre de grup, no em pogut aprofundir també en el treball en equip i la coordinació del professorat.

Així doncs, aprofundir enaquests tema ha fet que augmenti el nostre interès en l' impacte de l'autonomia de centre en l'organització d'aquest.

























1. Incidència de l'autonomia de centre en l'ús del temps.



En exercici de l'autonomia dels centres, els òrgans col·legiats de govern són, juntament amb l’equip directiu, els responsables de definir i fixar els recursos, objectius...i també, l'ús del temps delseu centre escolar. Tot i que habitualment es bastant condicionat per prescripcions normatives, en gran part de centres no s'aprofita el marge de decisió per organitzar-ho diferent, ja que normalment, alguns elements com n'és l'organització del temps, es conceben com a invariables.

La concepció i l'ús del temps als centres docents és alhora un element cultural i un instrument per a l'exercicidel poder al centre. Però ,no podem oblidar que quan es pretén innovar, no es pot mantenir invariable cap factor enmig d'altres que es modifiquen constantment. Per tant en l’exercici d’autonomia s’ha de tenir especialment en compte que tradicionalment el temps ha estat un dels tres factors fonamentals "invariables i “intocables” al llarg dels anys.

Entenem per organització del temps, elshoraris, la jornada, els ritmes i pauses i el calendari escolar. L'ús del temps és un element cultural i un instrument per a l'exercici del poder al centre, tal i com s'anomenava anteriorment. Aquesta organització del temps, queda reflectida dins el projecte educatiu de cada centre.

Per gestionar favorablement el temps, cal esdevenir flexible i amb una certa capacitat d'adaptació a les necessitatsdels alumnes i a les diferents metodologies didàctiques. Perquè així sigui,s'estableixen unes variables que contemplen els elements més rellevants per prendre decisions respecte la gestió del temps escolar.

Aquestes variables que incideixen en l'organització del temps escolar són principalment tres:

Variables higiènico-biològiques: són les que es relacionen amb la corba de cansament i depenen delmoment del dia i de l’edat de alumnat, de les seves capacitats de treball i d'atenció concertada. Per altra banda, es tenen en compte les condicions físiques i ambiental de l'edifici escolar.





Variables pedagògiques: incideixen en el nombre de matèries del currículum i en l'índex teòric de cansament d'aquestes matèries. En la manera de presentar i organitzar els continguts, de la sevametodologia didàctica i de com s'agrupen els i les alumnes, tenint en compte els principis d'individualització i de flexibilitat. I per últim, segons el tipus d'organització vertical que s'adopti en cada centre i en l'èmfasi emprat en els criteris logocèntrics o paidocèntrics.

Variables sòcio-culturals: tenen a veure amb el temps disponible i de lleure, com ara festes locals, celebracions d'aniversarisi altres esdeveniments. A més a més de períodes dedicats a avaluacions i a canvis en l'ús del temps a causa de determinades condicions climàtiques o bé activitats particulars dels sectors laborals de les famílies,com també l'època del curs,ja sigui l'inici o el final.

Tenint en compte tot això, és important una implicació pel que es refereix a l'estructura organitzativa i a les avantatges de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Oce organització de centres escolars
  • pac 2
  • pac 2
  • PAC 2
  • PAC 2
  • Pac 2
  • PAC 2
  • Pac 2

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS