Pac1 Politiques Educatives, Legislació Escolar i Intervenció Psicopedagògica

Páginas: 12 (2953 palabras) Publicado: 18 de octubre de 2011
1- Comentar, analitzar i comparar els dos documents:
A) A partir dels conceptes del mòdul 1 (apartats 1 i 2)
En primer lloc, volem diferenciar els dos documents. El primer d’ells, la Conferència del professor Tiana “Logros y desafíos de la educación al inicio del siglo XXI” és fruit del debat a Catalunya sobre el sistema educatiu actual, precedida per la conferència Nacional d’Educació, laqual va ser un fòrum obert, es tracta d’un document de política educativa de govern. Mentre que el segon document, Congrés a Dakar on es va establir un “Marc d’acció” (Educació per a tothom), es tracta d’un document el qual no podem considerar com a política educativa de govern ja que consisteix en una declaració d’intencions, a nivell mundial, per tal de millorar l’educació per a tothom arreu delmón. Tot relacionant-los amb els conceptes del mòdul 1, veiem que en el cas del document de Tiana són visibles els elements que fan que una política educativa es configuri com a política pública:
- “Contingut”: La finalitat a aconseguir, després de fer-nos conscients de tota la problemàtica que caracteritza el sistema educatiu actual, és millorar l’educació del segle XXI en el context de Catalunya.- “Programa”: Tiana redefineix uns valors i unes opcions ideològiques consistents. La qual cosa vol dir que no es tracten d’actuacions o propostes aïllades sinó que tenen una certa coherència i un fil conductor, i que a més, a banda de ser flexibles es proposen per mantenir-se al llarg del temps dins del programa polític.
- “Orientació normativa”. Tiana pretén mitjançant les seves reflexionsque la configuració de la llei d’educació tingui el màxim consens possible, afavorint, doncs, el diàleg.
- “Competència social”. Les reflexions, els objectius proposats i les propostes d’actuació del document analitzat afecten al sector de l’educació, implicant a tots els agents del sistema educatiu, des dels governs i les institucions, passant pels centres educatius, directors, professors,famílies, alumnes; és un document que s’obre al debat públic.
Vegem si els dos documents contenen tots els components i els comparem en la següent taula:
ELEMENTS A. TIANA MARC DAKAR
CONTINGUT: quins són els resultats que es volen aconseguir. Pretén adaptar i millorar el sistema educatiu a la nova realitat social buscant estratègies i solucions. Pretén estendre l’educació a tothom sense diferènciesde gènere, nivell econòmic ni social.
PROGRAMA:
Valors i opcions ideològiques concretes. Proposa una estratègia d’actuació amb cinc elements fonamentals: establir un diagnòstic, acordar uns objectius intermedis, sensibilitzar i motivar pel canvi, dissenyar i implantar una estratègia de canvi, i, establir un mecanisme de seguiment i reorientació. Més que estratègies hi ha compromisos per part detots els països participants. No s’especifica cap programa, però es defineixen els objectius de treball a nivell mundial i una seqüenciació d’actuació fins l’any 2015.
ORIENTACIÓ NORMATIVA:
Les decisions que adopten i que configuren una política educativa pressuposen en els que decideixen una voluntat orientada a establir normes, a aprovar lleis. Es basa en el procés d’estratègies d’educació ila importància d’un seguiment d’aquest procés per poder valorar tot allò que s’ha aconseguit i els efectes que poden produir per esdevenir en una possible norma o llei. Es basa en l’idea de la Declaració Mundial sobre l’Educació per a Tots (1990), recolzada per la Declaració Universal dels Drets Humans i la Convenció sobre els drets del Nen, per tal que tothom tingui dret a una educació digna.FACTOR DE COERCIÓ: autoritat educativa amb elements normatius i executius per dur-la a la pràctica. L’autoritat competent per definir la política educativa i, per tant, legitimat a fer-ho, seria el Govern de Catalunya, organitzador de la Conferència Nacional d’Educació. L’autoritat educativa ve donada per la UNESCO. Aquesta és l’organitzadora del Fòrum Mundial sobre l’Educació. També serien els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Polítiques educatives, legislació escolar i intervenció psicopedagògica. loe, lec i indicacions estudis pisa
  • Pac1 polítiques educatives
  • Politica I Legislació Educatives
  • Pac1 desenvolupament i aprenentatge en edat escolar
  • Evolució I Actualitat De Les Polítiques I De La Legislació Educativa.
  • Models d'orientacio i intervencio psicopedagogica, pac 1 uoc
  • Pac 1 Entorn Social I Familiar Intervenció Psicopedagògica
  • Intervenció psicopedagògica en el transtorn del desenvolupament

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS