PAC1 Psicologia Social UOC

Páginas: 7 (1565 palabras) Publicado: 24 de noviembre de 2014


Les categories sobre la infància en l'època actual

- Analitza la frase: “(...) quan els subjectes han de carregar “con el peso de sí mismos y de la construcción de sus vidas, con recursos muy escasos” (Castel, 2004, p.86), ens trobem davant d’un individu en sentit negatiu”. (Mòdul 1, pàg.17.) Com ho relaciones amb la modernitat reflexiva?
Els autors que hem llegit al primer modul del'assignatura emmarquen la modernitat reflexiva dins d'un procés social global de canvi. Aquest procés implica una serie de canvis en la manera que tenim les persones de veure la nostra vida, les nostres prioritats i la nostra forma de relacionar-nos. Els fets que han propiciat aquest canvi en les societats han estat, de entre altres, els canvis tecnològics, la revolució de la informació, lesvariacions en els costos i els temps, etc. Tot plegat d'una forma o altre ha fomentat l'individualisme, que d'una forma positiva es pot entendre com a llibertat personal, però que també té una vesant molt negativa que és la que Castel vol destacar.
Cal en primer lloc, parar atenció al que alguns autors anomenen la modernitat reflexiva. Aquesta entén a l'individu en un sentit positiu perquè té elsconeixements i la llibertat per decidir per ell mateix.
Però allò que expressa la frase de l'enunciat és la problemàtica que sorgeix quan els individus hem perdut part del recolzament social i hem de prendre les nostres pròpies decisions, fent-nos els únics responsables de les nostres vides. Castel està comentant de la situació actual de molts col·lectius que tenen llibertat per decidir però nopoden fer ús d'aquesta llibertat per manca de recursos, tant personals com econòmics. Recursos escassos a nivell personal ja sigui perquè no es té suport familiar, social, quan les xarxes es van debilitant o ja no compten.

- Conceptes de risc que manegen els professionals del documental. “A algunos hay que protegerles y a otros hay que proteger a la sociedad de ellos”.
Una de les persones queintervé al documental aclareix que hi ha interns menors de totes les procedències socials i econòmiques. Però per un altre costat, els menors que intervenen donen a entendre que predominen certs col·lectius, com a ara dones d'ètnia gitana, joves d'origen sud americà, joves de Rumania, etc. Per tant, no em queda gaire clar si la procedència d'ètnia, cultura, origen s'ha valorat com a factor de risc.Però més concretament, alguns dels professionals que intervenen apunten que són factors de risc: provenir de famílies des-estructurades, el consum de drogues, l'absentisme escolar i la malaltia mental, etc. Sembla doncs, que els menors que presenten una o més d'aquestes característiques es poden considerar en risc de caure en actes de delinqüència.
Respecte a l'afirmació que fa una de lesprofessionals que surt al documental, on afirma que alguns se'ls ha de protegir i dels altres s'ha de protegir a la societat d'ells,entenc que està estigmatitzant a aquests menors. En aquesta frase es pot entendre que aquests menors són i seran molt perillosos, que ja no són menors vulnerables als que acompanyar si no que són delinqüents als que cal castigar. En aquest sentit en algun moment deldocumental es fa la reflexió de que aquests centres de menors tenen estètica de presó, i de fet un dels directors i dissenyador d'un dels centres, és arquitecte especialista en el disseny de presons. Tot plegat està apuntant a que actualment en els centres de menors estatals aquests menors tenen una etiqueta, una condemna a nivell personal i emocional.

- El lloc del subjecte en les trajectòriesinstitucionals. “un niño al que ayudar se convirtió un niño del que protegerse”.
Al documental surten dos tipus de centres, els que són per a menors que han comés un delicte i els terapèutics. Aquest menors arriben als centres a causa d'una denúncia, crec que en alguns casos la família cedeix la custòdia.
Un cop feta la denúncia o la detenció entren en el circuit judicial i d'aquí passen als...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • historia de psicologia pac1 uoc
  • PAC1 PSICOLOGIA DE LAS ORGANIZACIONES UOC
  • Psicologia Social Pac1
  • Pac1 Psicologia Social
  • Teories de la Comunicació PAC1 UOC
  • pac1 auditoria sociolaboral uoc
  • Pac 1 Psicologia Social Uoc (2012)
  • Psicologia Social Pac1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS