Pac1B. Interculturalitat I Educació

Páginas: 6 (1312 palabras) Publicado: 25 de abril de 2012
a) Les actores principals de la polèmica eren dues: l'Anna, cap d'estudis i la
Fàtima, alumna de secundària. ¿Quina noció de “cultura” comparteixen les
dues? Argumenta la resposta amb els conceptes del mòdul 1, apartat 1.2.

b) És possible fomentar un programa d'interculturalitat fort en el context
analitzat? Argumenta la resposta amb els conceptes del mòdul 2, apartat 4.3.

c) En relacióamb el cas del CEIP Màrius Torres de L’Hospitalet del Llobregat 1,
justifiqueu conceptualment la decisió de l’equip directiu d’implantar l’uniforme
com a eina d’homogeneïtzació. Descriviu les implicacions d’aquest tipus de
polítiques i relacioneu-ho amb les repercussions educatives per a la adolescent
i/o per al centre docent del vídeo. Quines conseqüències pedagògiques es
poden apuntar,sempre en clau d’educació intercultural?

a)
Comparteixen la noció de diversitat cultural. Les dues tenen clar que s’han de respectar les diferents cultures, que aquestes poden conviure en una mateixa societat, etc. Veiem com la mestra homogeneïtza la classe, la qual presenta diversitat intracultural, quan es tracta de comparar la seva cultura amb la de la Fàtima, segurament amb una actuaciómotivada per l’ortodòxia que domina la seva cultura.
Podríem considerar també una posició de poder sobre l’altra cultura, ja que tal com diu el mòdul, “la cultura és per definició híbrida, és a dir, oberta, canviant, negociable, subjecta a modificacions. No obstant, aquesta gran organització de la diversitat que és una cultura, no es materialitza fora de les relacions de poder (inter iintraculturals), ni de l’economia.”.
La mestra també adopta una postura etnocentrista, ja que sembla que interpreta la cultura de la Fàtima sota el seu punt de vista, els seus judicis i valors. La Fàtima, d’altra banda, sembla que opta per un posicionament més relativista, ja que des de la seva perspectiva la mestra no deu poder comprendre la seva realitat.
Finalment, es dóna l’efecte de l’assimilació, ja quela cultura dominant elimina les diferències de la cultura que hi entra en contacte. Així doncs, veiem com l’Anna elimina una diferència visible en la Fàtima, l’hijab. Fent que aquesta entri en un procés d’homogeneïtzació amb l’aula.

b)
Si. Si partim de la base que “La interculturalitat propugna la igualtat de tots els grups diferenciats que, per mitjà del diàleg i el consens, construeixenla societat i la cultura” (Beltran, 2003). A partir del video observem com l’Anna manté un diàleg amb Fàtima, on exposa els seus arguments i explica alguns criteris de l’escola. Malgrat que utilitzi el diàleg per aconseguir que la noia es tregui l’hijab. Evidentment, en aquest aspecte ja no s’hi reflecteix el consens.
A partir del video podem escoltar els comentaris que fa l’Anna sobre l’escolamentre parla amb la Fàtima. Destaco el següent: “Es una escuela laica, todos somos iguales. No queremos diferencias entre los alumnos, sean de donde sean nos da igual, aquí no discriminamos a nadie.” Per tant, l’Anna està fent un argument en el que posa de manifest l’acceptació de l’escola de la diversitat cultural. Tot i que desprès la seva postura sigui etnocèntrica.
Recordem que també comenta:“¿Qué pasaría si a cada uno se le ocurriera ir vestido de su religión? La libertad de culto y todo eso se nos iría directamente a la basura…”. “L’objectiu de la interculturalitat és la comunicació, la comprensió dels altres, sense imposar-los els nostres valors ni identificar-nos necessàriament amb ells” (Beltran, 2003). En aquest punt l’escola converteix la seva laïcitat en intolerant. No per serlaica ha de prohibir l’ús de vestuari o elements simbòlics (de caràcter cultural, religiós o identitari), sempre i quan no siguin símbols que promoguin qualsevol tipus de violència i que no impossibilitin la realització de totes les activitats curriculars, la comunicació interpersonal, la identificació personal, la seguretat personal o la dels altres.
Segurament a través de la mediació cultural...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Interculturalitat i educació PAC1
  • PAC1. INTERCULTURALITAT I EDUCACIÓ
  • Interculturalitat i educacio
  • Interculturalitat I Educacio Pac 1-B
  • Educació I Valors
  • Educació no formal i art
  • Tic I Educació
  • Educació i valors

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS