Palau de la Música

Páginas: 6 (1410 palabras) Publicado: 13 de enero de 2015
PALAU DE LA MÚSICA CATALANA:
1. CATALOGACIÓ:
a. OBRA: “Palau de la Música Catalana”.
b. Autor: Lluís Domènech i Montaner.
c. Cronologia: 1905-1908.
d. Tipologia: Auditori i seu de l’ Orfeó català.
e. Materials: Ferro, maó, vidre, ceràmica.
f. Localització: Barcelona.
g. Estil: Modernista.

2. CONTEXT HISTÒRIC, SOCIAL I CULTURAL:
Pel que fa al context de l’obra ho separarem endiferents àmbits:
Econòmicament: Catalunya està en plena industrialització, fet que potenciarà molt l’economia catalana, generant riqueses i la mostra d’una classe burgesa molt enriquida a més, de la gran explotació que es fa dels obrers que portarà a un malestar general i per tant a revoltes obreres.
Políticament: Catalunya busca una identitat pròpia, la voluntat de diferenciar-se, voluntat de lacreació d’una autonomia, la presència de la Mancomunitat i igual que en l’àmbit econòmic, grans inestabilitats.
Culturalment: Trobem una Catalunya que aspira a l’obtenció d’aires europeus (a causa de la influència dels corrents europeus de l’època), però molt preocupada, a la vegada, per la creació d’una identitat catalana que pugui tornar a les arrels de la cultura i que la torni a la sevagloriosa època medieval.
Com a resultat d’aquesta situació va aparèixer el moviment anomenat Modernisme.
ARQUITECTURA: voluntat d’aconseguir un art modern a partir de l’art tradicional i adaptant-lo a les necessitats diàries, més, la voluntat de la classe burgesa.

3. DESCRIPCIÓ FORMAL:
ELEMENTS DE SUPORT: Alliberació del mur de la seva funció estructural gràcies a l’estructura de ferro que formenles columnes i les bigues, construïdes amb materials industrials.
La forma de suport es similar al gòtic, en que el pes s’aguanta en les bigues, es com una reminiscència del gòtic com a estil d’esplendor a Catalunya.
ELEMENTS SUPORTATS: Se suporta la coberta de l’auditori amb revoltons coberts de ceràmica catalana (volta catalana: consisteix a cobrir l'espai mitjançantuna volta de maons col·locats per la part plana, és a dir, per la cara de superfície més gran que formen el llarg i el través del maó en lloc de fer-ho per qualsevol de les cares gruixudes. Aquesta tècnica permet realitzar una construcció bastant ràpida) i amb jàsseres de ferro (barres de formigó). A més de la gran claraboia amb forma de cúpula invertida que, situada a la zona de l’auditori, proporciona llum natural.
ESPAIEXTERIOR:
Trobem un espai molt petit però molt ben aprofitat.
La construcció va ser inaugurada al 1908. La façana (d’obra vista, de bella policromia gràcies a la utilització de revestiments de mosaic ceràmic) va sorprendre als barcelonins.
Està construït amb maó vermell (visible) organitzat en tres nivells
I. Primer nivell amb arcades i una tribuna coronada per arcs apuntats i decorada ambcolumnes de mosaics amb motius florals i busts escultòrics dels músics més destacats de la història (Wagner, Bach...), que van ser esculpits per Eusebi Arnau.
II. Al punt on s’uneixen les dues façanes hi ha un grup escultòric de Miquel Blay que representa un homenatge a la cultura popular catalana i una al·legoria de la cançó.
El grup de Miquel Blay veiem representat el món de la llar (ambfigures femenines i infants) i el món del treball (un pagès, un obrer i un pescador) que aguanten la musa de la cançó. Aquest conjunt el corona la figura del patró de Catalunya, Sant Jordi.
III. I per últim a l’àtic de la façana principal trobem la representació en forma de mosaic de l’ Orfeó català amb la Balanguera (cançó tradicional mallorquina) i les muntanyes de Montserrat de fons.
TOTREPRESENTA UN CLAR HOMENATGE A LA CULTURA I L’ART CATALÀ

ESPAI INTERIOR: la sala de concerts és una embriagadora successió d’escultures, vidrieres policromades, mosaics i elements decoratius que juguen, constantment, amb la percepció de la llum i el color.
La imatge més famosa de la sala és l’ enorme i espectacular claraboia de vidre acolorit amb forma de campana invertida, d’una tona de pes....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Palau De la Música
  • El Palau De La Música Catalana
  • Comentari d'obra "La Pedrera" i "El Palau de la Música"
  • ART PALAU DE LA MUSICA
  • El modernisme
  • El palau de la música catalana. història
  • Historia del arte bachillerato, El Palau de la Música
  • El Palau de la Música (Anàlisi d'un edifici modernista)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS