El Palau de la Música (Anàlisi d'un edifici modernista)

Páginas: 29 (7235 palabras) Publicado: 15 de marzo de 2014


MODERNISME



Anàlisi d’un edifici:


El Palau de la Música Catalana


Pròleg

Sens dubte, val a dir que l’elecció de l’edifici protagonista del present treball ha estat molt complicada. I és que la competència era molt alta. Afortunadament el fet de viure a Barcelona ha fet que pugui gaudir de la majoria dels millors exponents de l’arquitectura modernista catalana, i amb algunsd’ells podria arribar a dir que he pogut tenir una certa relació personal ja sigui per les vegades que he pogut visitar-los (com per exemple, la Casa Batlló o el Parc Güell), per les activitats que he pogut viure (com les nits de la Pedrera, i fins i tot un sopar al terrat), pels espectacles als que he pogut assistir (com els concerts al Palau de la Música, sobretot els concerts de cada ediciódel Festival de Jazz de Barcelona), etc.
Però finalment em vaig decidir per aquest darrer: el Palau de la Música Catalana de Barcelona. Potser perquè, de tots, és el que més vegades he visitat; potser perquè sovintejo bastant la zona i quasi sempre em costa molt resistir la temptació (tot i que em suposi desviar-me una mica del meu camí) de passar encara que sigui un moment al seu voltant.

Fig1. Imatge de la placa de l’actual Carrer dedicat al Palau de la Música Catalana (Barcelona, Espanya). Font: arxiu personal.

Com sempre, tant l’edifici en sí com el moviment modernista en general (i en concret el “català”) podrien ser objecte d’un treball molt extens i exhaustiu que, d’altra banda, ja han realitzat erudits i especialistes al llarg del temps.
Per circumstàncies personals nohe pogut dedicar tot el temps que m’hauria agradat, però tot i així crec haver pogut realitzar un correcte i suficient apropament a l’estudi del Modernisme, enfocat especialment cap a l’arquitectura, a través d’un mínim anàlisi d’un edifici en concret (el Palau de la Música) i la seva contextualització dins la trajectòria del seu arquitecte (Lluís Domènech i Montaner); així com l’ubicació del’esmentat arquitecte dins la seva època.
Espero que finalment hagi quedat prou bé... el que és segur es que, novament, he acabat gaudint d’aquest recorregut per la història de l’art.

*La imatge de portada correspon a la façana de vidre de la nova remodelació XXXX (1712-1732).
Font: Arxiu personal (afortunadament en aquests cas, com en d’altres al llarg del present treball, he pogut fer servirimatges que són fruit del meu “treball de camp” personal).

Introducció al Modernisme

El primer que caldria és tenir en compte els equívocs que amb els que ens podem trobar quan mirem d’apropar-nos al terme “modernista”. No seré jo qui pretengui definir el seu significat quan ni tan sols els especialistes s’acaben de posar d’acord, però podem dir que aquest adjectiu qualifica l’artrenovador de finals del segle XIX i principis del XX: una època entre l’impressionisme i l’eclosió de les primeres avantguardes.
Així doncs, convindrem en dir que el nom de Modernisme designa el període de la història de l’art (i també de la literatura) comprès entre l’impressionisme i les primeres avantguardes, i que, cronològicament, es situa entre el 1890 i el 1910, aproximadament.
Com sempre, nopodem intentar apropar-nos a cap moviment artístic sense tenir en compte el seu context històric. En aquest cas l'època del Modernisme és una de les més singulars de la història de l'art. És la culminació de l'art del segle XIX, fruit de la gran revolució política que va imposar el liberalisme i, amb ell, una democratització de l'art. Durant el segle que es tancava havien passat moltes cosesfonamentals, i molt de pressa, potser més que altres segles. L'art s'havia diversificat, doncs cada públic, de fet, reclamava un art ajustat als seus gustos, contràriament al que havia succeït fins llavors, quan l'art era un instrument monopolitzat des del poder (monarquia, Església, aristocràcia...).
Es podria dir que el punt d’arrencada són els canvis suscitats per la revolució industrial...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Palau de la Música
  • Palau De la Música
  • Analisi d'Un Personatge
  • Anàlisi D'Una Película: Germinal
  • Anàlisi d'un conflicte bèl·lic
  • Anàlisi D'Un Anunci Gràfic
  • Anàlisi d’un fiasco
  • anàlisi estadístic d'una notícia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS