PALESTINA

Páginas: 6 (1342 palabras) Publicado: 7 de julio de 2015
1.
















2.










3. Palestina és el nom que rep, tant geogràficament com històricament, el territori comprès aproximadament entre el mar Mediterrani i la vall del riu Jordà i entre el riu Litani i el Néguev. Aquest nom va ser establert durant la dominació de l’Imperi romà.
Palestina és la Terra Santa de cristians, jueus i musulmans. Històricament ha estat una regió deconflictes religiosos i territorials que actualment encara perduren, és l'anomenat conflicte ‘’araboisraelià’’.
El PIB als territoris palestins va augmentar un 7% a l'any de mitjana durant els anys 60 i 80, però es va reduir durant la dècada de 1980.
L’estancament de l'activitat econòmica va ser culpa, entre altres coses, de la corrupció en el govern de la recent Autoritat Palestina, i a les polítiquesde bloqueig d'Israel que actuava en resposta a incidents de seguretat, fet que va pertorbar el treball establert anteriorment i les relacions mercantils del mercat.
La Ribera Occidental i Gaza s'han convertit en economies que depenen molt de l'ajuda estrangera que es va situar en 1.800 milions el 2008. Aproximadament el 30% del PIB per palestí a l'any prové d'ajuda exterior. L'ajuda d'altres estatsi institucions proporciona serveis essencials per a gairebé la meitat del poble palestí, i permet a l'Autoritat Palestina funcionar i pagar salaris a un estimat de 140.000 empleats
Actualment, el territori del poble palestí és el 22% de la Palestina històrica. L'altre 78% de la regió geogràfica de Palestina pertany a l'estat d'Israel. Oficialment formen dos països, Israel i Palestina, aquestúltim dividit en dues fraccions de territori separats que coneixem amb els noms de Gaza i Cisjordània. Encara amb aquesta divisió política, la realitat és que Cisjordània està ocupada per l'exèrcit israelià, on el govern d'Israel ha autoritzat la instal·lació d'assentaments amb més de 400.000 colons jueus arribats d'Europa de l'Est i d'Estats Units d'Amèrica, controlant així el 42% del territori deCisjordània. Fins fa poc, el mateix succeïa a Gaza, però en 2005, els assentaments colons es van traslladar i les fronteres amb Israel completament tancades, que feien impossible qualsevol tipus de mobilitat dels ciutadans de Gaza, que se senten com si visquessin en una gàbia de pocs quilòmetres quadrats. Aquesta situació fa que es parli d'un país, Israel, que ocupa i controla al seu país veí,Palestina.




4. Israel és un país d'Orient Pròxim situat a la riba sud-oriental del mar Mediterrani. Limita al nord amb el Líban, a l'est amb Síria, Jordània i Palestina, a l'oest amb el mar Mediterrani i també Palestina, al sud-oest amb Egipte i al sud amb el golf d'Aqaba, al mar Roig. Té una població d'uns 8 milions d'habitants, i actualment, Israel és l'únic estat jueu del món.
L'economiaisraeliana es basa en un sistema capitalista modern i es caracteritza per un sector públic relativament important i un sector d'alta tecnologia en ràpid creixement. Les empreses israelianes són molt apreciades en els mercats financers mundials.
Israel va ocupar la 44a posició més alta del Producte Interior Brut amb 232.700.000.000 dòlars i el 22è més alta renda per càpita amb 33.299 $.
La moneda és el noushéquel (ILS).
El PIB per sectors s'organitza en agricultura amb 2,5%, indústria amb 31,4% i comerç i serveis 66,1%
Com Israel no té recursos naturals i matèries primeres, el seu únic avantatge radica en la seva força de treball altament qualificada, els seus instituts científics i els seus centres de IyD.
L'ex-primer ministre israelià Ehud Olmert, que va exercir el càrrec entre 2006 i 2009,haurà de complir vuit mesos de presó, després de ser condemnat aquest dilluns per un nou cas de corrupció, que se sumen als sis anys de presó a els que ja va ser sentenciat el 2014.

5. Aliyà és el terme que s’utilitza per cridar a la immigració jueva a la Terra d’Israel. Qui realitza la aliyà és anomenat olé (en masculí) o olá (en femení). L'acció inversa, és a dir, l'emigració des d'Israel cap a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Palestina
  • palestina
  • Palestina
  • Palestina
  • Palestina
  • Palestina
  • Palestina
  • Palestino

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS