Paper

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 18 (4282 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 5 de mayo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
1.- INTRODUCCIÓ
A) Història del paper.
a) Evolució del suport de l'escriptura fins el paper.
Els éssers humans van fer servir varis suports per escriure:
LES PEDRES:
Les primeres escriptures que coneixem son les Pintures Rupestres.
Les pintures rupestres son dibuixos que els trobem en algunes roques i cavernes, aquest dibuixos expliquen les caceres i la vida misteriosa delshomes prehistòrics.
El seu significat ve del llatí “rupresti” i aquest de “rupes” que vol dir roca.

Més tard la pedra va tenir una altre utilització que son les Pedres Rúniques.
Sobre elles es fa servir el alfabet rúnic, sobre les pedres s'escriuen fets importants, glorificar els homes morts, explicar herències, marcar el territori també servien per exhibir els estatus social i econòmic.

ELFANG:
Els inicis de l'escriptura va ser molt humils, i per necessitats pràctica per el comerç i la necessitat de la constitució de les ciutats. Son tauletes de fang de uns 3x3 o 4x4 cm., on hi ha en una banda una series de cercles indicant la quantitat i a l'altre el dibuix o símbol del material comprat, per el símbol es fa servir un punxo o estile afilat a partir d'un tros de cànem.
Les taulesde fang podien ser cuites en “kilns” (forns) perquè així donaven un registre permanent o podien ser reciclades si no feia falta que duressin. Tenim la constància ja que moltes foren cuites accidentalment en el moment que els exercits contraris prenien foc a les cases on es guardaven.

LES TAULES DE CERA:

En el món grec-romà també s'utilitzava les tauletes encerades.
S'ha utilitzaven percoses senzilles, exercissis d'escola, comptes, esborranys dels poetes.
Generalment s'unien amb dues cordes formen uns llibres que es deien:
 Díptics
 Tríptics
 Políptic
S'utilitzaven per la seva facilitat d'esborrar l'escriptura perquè no era duradora, nomes per unes hores.

LES CORDES:
Les cordes amb nusos es un sistema que expressa el pensaments mitjançant nusos i ratlles successivamentcom si fos el sistema morse.
Els “quipu” a sud-americà fan servir el mateix sistema però les cordes son de diferents colors.

LA FUSTA:

Com sempre l'home feia servir la fusta dels arbres, també com a suport per a les seves comunicacions (escriptura o dibuixos) un dels “llibres” més antic conegut amb fusta es el almanac de “Clog” eren blocs de fustes quadrats amb relleus de figuresoleogràfiques o representatives que indicaven els dies de l'any. També es van utilitzar signes especials per els dies sants. Aquests mètodes eren molt convencionals, es necessita un intèrpret per poder llegir.

LES PAPIRS:
El papir es una planta que es troba a la vora del Riu Nil (Egipte). Els egipcis van aprendre la forma per elaborar un material amb la planta per poder escriure els seus jeroglífics.El procés es el següent:
Primer utilitzaven tan sol la tija de la planta, en aquesta tija li treuen la part verda i la tallen en tires molt fines, metre la tija esta humida les entrellacen unes amb altres, les anaven colpejant pe què s'enganxessin després les deixaven assecar i ja poden fer servir, però tan sol una cara.
ELS PERGAMINS:
El pergamí es la pell de la cabra, ovella o be que estreballa per què quedi suau i polida per poder escriure, aquest es podien enrotllar o formar un llibre que era molt clàssic a la Edat Mitjana amb el nom de “Codice”.
La importància del pergamí era que es podia escriure per les dues cares en comptes del papir.
El procés d'elaboració era el següent:
 Rentar la pell i submergir-la amb aigua de calç durant deu dies.
 Netejar les dues cares de la pelli tornar a ficar a remullar.
 Polir-la i ficar-li una capa de midó.

b. El paper a la nostre Història
El paper va tindre el seu origen a Orient (sobre tot a Xina) segons la tradició diu que va ser cap el any 105 D.C., un eunuc en la cort del emperador xines Ho Ti.

El material empleat va ser l'escorça d'una morera i es va utilitzar un motlle de tires de bambú.

El paper més antic que...
tracking img