Partenó (catala)

Páginas: 3 (589 palabras) Publicado: 13 de octubre de 2014
Partenó
1. Catalogació
Nom de l'obra: Partenó
Autor: Ictinos i Cal·lícrates, Fídies en fou el supervisor.
Cronologia: 447-432 a.C. Segle de Pèricles.
Funció: Religiós i públic.
Període: Grecclàssic
Espai: Acròpolis d'Atenes (Grècia)
Materials: Pedra, marbre rosat del Pantèlic i fusta.
Sistema constructiu: Arquitravat.
Mesures: planta --> 69,5m x 31m; columnes --> 10,5m x 1.8m.

2.Anàlisi Formal:

Elements de suport: murs, columnes estil jònic, murs que tanquen les dues cambres del Partenó però no és necessari tants elements de suport.

Elements suportats: coberta interiordecorada i substentada per bigues. Coberta exterior a dues aigües (aiguavessos). Se suporta tot l'entaulament format per arquitrau, fris, cornisa.
Espai exterior: És un edifici de grans dimensions,l'alçada de les columnes fan 10 metres. Línies cominants horitzontals, cal destacar la verticalitat de les columnes. Cal destacar que tenim dues façanes identiques, l'únic que les diferencia és la decoraciódel timpà des de l'esteriobat i l'estilobat, columna, enteulament, cornisa i frontó. S'han trobat restes de pintura sobre el marbre, la qual cosa fa suposar que estava policromat i que predominavemels colors vermells, blaus i daurats. També podem parlar de decoració de les mètopes i dels frontons, el marbre és un element decoratiu. Espai exterior: èntasi --> les columnes tenen una corva suau enla part mitjana. Les columnes estan inclinades cap a l'interior. L'espai entre elles no és sempre igual, tot això es fa per tal de corregir la impressió de corva que percep l'ull humà devantd'aquestes altres construccions.
Espai interior: Planta rectangular, rodejada de columnes (perípter), octàstil (8 columnes a la façana) i 17 columnes als laterals. Està compartimentat en 3 parts: pronaos ovestíbul, naos o cel·la, opistodomos o partenó. A causa d'aquesta sala l'edifici es diu així, on es guardava el tresor. Dins de la naos hi havia l'estàtua de la deesa Atena rodejada de dues fileres...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Partenó
  • el partenó
  • Partenó
  • El Partenó
  • Parteno
  • El Partenó
  • partenó
  • Partenó

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS