partenó

Páginas: 3 (503 palabras) Publicado: 27 de febrero de 2014
PARTENÓ - Ictinios i Cal·licrates.

Cronologia: S. V a.C
Tipologia: temple
Materials: Marbre i fusta
Estil: Clàssic grec
Localització: Acròpoli d’Atenes

CONTEXT
Encàrrec de Pèricles:obra culminant del programa d'edificacions i de l'embelliment monumental d'Atenes, perquè aquesta fos model, escola de Grècia. Després de la derrota dels perses a les Guerres Mèdiques, Pèricles vainiciar, juntament amb Fídies, un programa de reconstrucció de l'Acròpolis.

DESCRIPCIÓ FORMAL
S’erigeix sobre una base de 3 graons que culmina amb una plataforma sobre la qual s’aixequen vuit columnesdòriques a cada façana frontal i disset a les laterals
Fust -> format per tambors superposats decorats per estries d’aresta viva.
Entre el fust i el capitell -> collarí (motllura anular)
Capitell ->format per dues parts: l’esquí en forma de con, damunt el qual hi ha l’àbac quadrangular (ambdós sense decoració).
Entaulament: 3 seccions horitzontals superposades: nivell inferior -> arquitraullis i sense ornamentació; al nivell intermedi -> fris, en el qual s’alternen tríglifs i mètopes; i a la part superior -> cornisa, decorada als extrems per acroteris (escultures petites).
Color: Lablancor del marbre amb què es va construir contrastava amb la policromia brillant, actualment perduda com els colors; vermells, daurats i blaus amb què estaven decorats els capitells, l’entaulament i elfrontó.
Temple –> dòric octàstil i perípter monòpter: tot el perímetre envoltat per una sola filera de columnes.
Interior -> planta rectangular amb una cel·la dividida en dues sales diferents (naos u opistòdom) separades per un mur.
Accés a la naos; a través del pòrtic oriental hexàstil que, servia d’antesala al recinte sagrat on es guardava l’estàtua criselefantina de la deessa Atenea,envoltada per una columnata interior de dos pisos en forma de “U”. La porta i les finestres obertes als murs de la naos estaven situades estratègicament perquè la sortida del sol il·luminés l’estàtua...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Partenó
  • Partenó
  • Parteno
  • El Partenó
  • El Partenó
  • Partenó
  • El Partenó
  • Partenó

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS