Partits Politics

Páginas: 2 (421 palabras) Publicado: 20 de febrero de 2013
PARTITS POLÍTICS DURANT LA SEGONA REPÚBLICA I LA GUERRA CIVIL

Dins els partits d’esquerra d’àmbit estatal, favorables a la República s’ha de situar:

- Acción Republicana (des del 1934 IzquierdaRepublicana), de Manuel Azaña, partit que representava les classes mitjanes progressistes.
- PSOE (Partido Socialista Obrero Español), d’Indalecio Prieto i Julián Besteiro, que tenia un sectorreformista (partidari de col·laborar amb els republicans de centreesquerra) i un sector més revolucionari (Largo Caballero), que es va imposar a partir de setembre de 1933.
- Partido Radical-Socialista,de Marcelino Domingo, partit republicà d’ideologia progressista, que es va fusionar amb Izquierda Republicana.
- Partido Comunista (PCE), de José Díaz i Dolores Ibàrruri. Era d’ideologiarevolucionària, en relació amb les idees del comunisme de la Unió soviètica i la III Internacional.
- i organitzacions obreres com la socialista UGT, de Francisco Largo Caballero, i les anarquistes CNT i FAI, amblíders com Buenaventura Durruti i Frederica Montseny. Més endavant, el 1935, es va crear el POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista), d’Andreu Nin.
- Dins l’àmbit autonòmic caldria esmentar EsquerraRepublicana de Catalunya, de Francesc Macià i Lluís Companys, i l’Organització Republicana Autonomista Gallega (ORGA), de Santiago Casares Quiroga.

Com a partits de centre, caldria esmentar:
-Partido Republicà Radical, d’Alejandro Lerroux. Va abandonar la seva dialèctica més revolucionària i va anar adoptant posicions més centristes. Durant la Segona República, va encapçalar un cert centre,a la dreta dels socialistes, radicalsocialistes i republicans d'Azaña.
- Derecha Liberal-Republicana, de Niceto Alcalá Zamora i Miguel Maura. Creat el maig de 1930 amb la intenció d’incorporar ladreta a un nou règim republicà.

Pel que fa als partits de dreta:
- Confederación Española de Derechas Autònomas (CEDA), que aglutinava diferents grups de dreta, el més important dels quals era...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Partits Polítics
  • Partits politics
  • ELS PARTITS POLITICS Espanya
  • PARTITS POLÍTICS DURANT LA SEGONA REPÚBLICA
  • PARTITS POLÍTICS DURANT LA SEGONA REPÚBLICA
  • PARTITS POLÍTICS DURANT LA SEGONA REPÚBLICA
  • politics
  • Politics

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS