Paso Del Machismo Mujeres 1930-2010

Páginas: 16 (3889 palabras) Publicado: 19 de mayo de 2012
Capítol 1

1ª Generació
1.1 Context històric – 1944-1927 *República y primer franquismo la mujer española entre el esplendor y la miseria, 1930-1950
Aquesta generació de dones ha crescut a finals de la primera meitat del segle XX. Tot i que algunes d’elles han viscut a la segona república, en la seva infantesa, el seu desenvolupament ha transcorregut durant la primera etapa del franquisme. Laguerra civil com a etapa de transició entre els dos períodes ja esmentats, va repercutir en el seu creixement personal tant psíquic com físic.
La segona república va marcar molt la societat de l’època. Provenia de una dictadura governada per Primo de Rivera que havia estat recolzada per una part de la població amb gran poder adquisitiu i de masses (majoritàriament burgesa i noblesa), però poc apoc va anar perdent força, per una mala gestió del país. En conseqüència totes les forces organitzades que varen estar penades i prohibides abans, com les ideologies progressistes, desembocaren finalment a la república.

L’esdeveniment més important de la Segona República de cara al sector femení va ser el proporcionar el vot a les dones, per mitjà del sufragi universal. Aquest fet va canviarla política. Proporcionaven un nou punt de vista abans inexpressat, i els resultats a les urnes, en conseqüència, varen canviar la política masclista que regnava a la època (encara que en un primer moment moltes van votar les ideologies conservadores). Alguns estudis històrics justifiquen aquest fet dient que la majoria de les dones de l’època estaven altament influenciades per la institucióeclesiàstica i la religió, ja que les dones en la Restauració no podien accedir lliurement a la cultura i la educació i per tant només aprenien de l’església. Altres estudis més recents fets per historiadors i antropòlegs, no creuen completament que el vot femení fos determinant en la victòria conservadora.
S’apostava dons, per un canvi de règim donant pas a la república. No obstant va ser un període deinestabilitat política. La desfavoridora herència de la Restauració, donada per una gran depressió econòmica, que estava provocada per la endarrerida agricultura estancada en la època medieval i per la poca industrialització, van frenar la economia espanyola. Aquest fet juntament amb les diferències ideològiques per la banda revolucionària van provocar aquesta inestabilitat.
Va ser temps decanvi i d’innovació. Al mateix temps es va crear un malestar general per part de les classes populars, al no assolir els propòsits inicials de la República. El punt més important era la reforma agrària, ja que afectava a la economia global espanyola repercutint tant a burgesos i nobles que no obtenien benefici, com als propis pagesos, ja que no cobrien les necessitats bàsiques (aliment, sanitat,...),i els contractes amb els terratinents eren quasi feudals (de jornaler). D’altra banda els temes que afectaven a les millores laborals (jornada laboral de vuit hores, salaris mínims...), polítiques (millorar la situació dels sindicats, deixar de banda el caciquisme...) o proposar una educació lliberal i laica on es volia assolir un nivell cultural més elevat per les properes generacions, fora del’abast de l’església, també havien de ser canviades per la República. Però aquests altres aspectes tampoc van obtenir la millora esperada. Tot hi així van ser importants al canvi que proposava la república, ja que varen iniciar un canvi brusc de mentalitat, cap a ideologies més progressistes.

La República va obrir el camí a les dones, donant-los la oportunitat de participar en totes aquellesactivitats que fins a llabors els hi havien estat vetades.
A la constitució es citava la igualtat de drets i obligacions de els homes i les dones sense fer distinció:
Artículo 2. Todos los españoles son iguales ante la ley.  
Artículo 25. No podrán ser fundamentos de privilegio jurídico: la naturaleza, la filiación, el sexo, la clase social, la riqueza, las ideas políticas ni las...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mujeres del Pasado
  • El machismo contra las mujeres
  • El machismo en las mujeres
  • “El Feminicidio En Las Mujeres Jóvenes Como Consecuencia Del Machismo
  • Constituciones del ecuador desde 1930 hasta 2010
  • Descubre que pasa en el cerebro de los hombres cuando ven otras mujeres
  • Modificar tablas de datos en Access 2010 Pasos con imagenes
  • Historia del Mundial de Futbol (1930-2010)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS