Pediatria

Páginas: 8 (1957 palabras) Publicado: 22 de julio de 2012
TÍTOL INTERVENCIÓ EN CRISI: un cas pràctic. Mort d’una mare i dues filles a Caldes de Malavella.

1. INTRODUCCIÓ (Aspectes rellevants o beneficis de la intervenció en crisi, intervenció primerenca, en general i en relació al cas que desenvolupeu, enquadrament de la psicologia d'emergències....)
Ens Trobem davant d’un cas que va resultar ser un esdeveniment tràgic per a famíliars, amics, veïnsi companys d’escola. Sobretot, la tragèdia va adquirir encara dimensions més importants pel fort tractament mediàtic que se’n va fer durant els 3 dies següents donant per fet hipòtesis de la causa dels fets que van resultar ser errònies i que ferien directament l’honor en aquest cas de la mare fent-la culpable de la mort de les dues filles.
Aquets fets tenen doncs una forta càrrega emocionaltraumàtica, amb la pèrdua de vides humanes.
La intervenció de la psicologia d’emergències pot resultar ser molt beneficiosa en aquests casos. La prestació en els moments immediats (minuts, hores i dies) de primers auxilis psicològics (PAP) permet prevenir el desenvolupament de trastorns psicològics com el trastorn per estrés postraumàtic (TEPT).
En l'àmbit clínic, proporciona informació sobre lespossibles reaccions dels afectats davant incidents crítics i sobre com desenvolupar una intervenció psicològica en situacions de crisi i, en el camp organitzacional, proporciona informació sobre com assessorar en les repercussions psicosocials de la gestió de l'emergència : organització d'equips, comunicació intergrupal i coordinació, presa de decisions, resolució de conflictes i gestió del'estrès en aquestes situacions.
Així, la funció del psicòleg en intervenció immediata en accidents traumàtics és fonamentalment preventiu. Pot acompanyar els afectats i familiars per a modular les conseqüències psicològiques del succés, ajudant-los a enfocar de forma adaptativa l'espera, la incertesa, els tràmits legals, l'inici del dol i, en general, tots aquells aspectes que habitualment podengenerar confusió i embotiment psicològic en una situació psicològicament extraordinària.
La intervenció del psicòleg no té com a objectiu rebaixar el dolor i el patiment, ni ajudar a plorar, però sí que pot ajudar a manejar crisis agudes d'ansietat o forts sentiments de desesperança i indefensió que solen aparèixer. A més, pot ajudar a enfocar l'inici del dol perquè en un futur no es converteixi en undol patològic, i orientar pautes i estratègies d'afrontament a mig i llarg termini.

2. DESCRIPCIÓ DEL CAS (descripció del cas, destacant aquells aspectes específics de crisi, impacte emocional, tipus d'incident, ...)

El dia 22/12/2007 els Mossos d’Esquadra troben una dona i les dues filles mortes a casa seva a Caldes a Malavella (Selva). Es dóna la circumstància que la parella sentimentalde la mare, i progenitor de les dues menors, va morir en un accident de trànsit l'estiu passat.
Els mossos van entrar cap a les nou del vespre a la casa unifamiliar.
Hi van trobar els cadàvers de les dues nenes, Wanda, de 4 anys, i Alicia, de 9. Totes dues estaven estirades sobre el llit i cap presentava signes externs de violència. La mare, Esperanza Cortés, de 42 anys, va ser trobadamoribunda i se la va traslladar d'urgència a l'Hospital Josep Trueta de Girona, però va morir mitja hora després.
Veïns de la família van explicar que dissabte al matí ja havien avisat la policia local de Caldes que alguna cosa molt estranya estava passant. No obstant, els mossos no van entrar a la casa fins a la nit, quan una germana de la morta que viu a Reus es va presentar al domicili de lesvíctimes per autoritzar-ne l'entrada. Una veïna que ha preferit no revelar el seu nom va explicar que dijous passat va haver de portar la mare a un centre sanitari perquè s'havia ferit a la barbeta a conseqüència d'una caiguda. "No vaig notar res estrany --va assenyalar--, i després de deixar-la a casa no li vaig trucar fins a l'endemà, per veure com estava".
Divendres, Esperanza Cortés no va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pediatria
  • Pediatria
  • PEDIATRIA
  • Pediatria
  • Pediatría
  • Pediatria
  • pediatria
  • pediatria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS