placa madre

Páginas: 16 (3891 palabras) Publicado: 12 de mayo de 2013
Components basics informàtics
Placa mare (Motherboard)
La placa mare es la targeta de circuits integrats principal de l’ordinador o altres dispositius electrònics com poden ser telèfons mòbils o maquinaria.
Conté altres components com el processador, la memòria RAM, la memòria ROM (conte el firmware del sistema i la BIOS) altres slots per poder connectar targetes gràfiques o de so a mes depoder connectar el monitor, d’impressora i altres perifèrics com el ratolí i el teclat. A mes de servir per connectar els perifèrics exteriors i els altres components també serveix per afegir nous components externs com ja poden ser un USB (emmagatzematge massiu extern) o un cable Ethernet (que connectat a un mòdem o un altre punt per poder-se connectar a una xarxa es capaç de fer que el sistematingui connexió a Internet).
Per dir-ho d’alguna manera es podria dir que la placa mare es el cos del ordinador ja que es la que s’encarrega de que tot estigui connectat i així pugui funcionar l’ordinador.
Un components important en les plaques base és el chipset de suport al microprocessador, un conjunt de circuits integrats que proporcionen interfícies per a la comunicació de la CPU amb varisbusos i components externs. Aquest chipset determina en cert grau les funcions i prestacions de la placa base. Es compon de NorthBridge i SouthBridge.
El NorthBridge controla les funcions d'accés cap a i entre el microprocessador, la memòriaRAM, el port gràfic i la comunicació amb el SouthBridge, en canviel SouthBridge s’encarrega de controlar la controladora de disc (disquetera), els ports USB,els SATA (és una interfície de transferència de dades entre la placa mare i alguns dispositius d'emmagatzemament com pot ser el disc dur), l’ Ethernet, ports d’infrarojos...


Les plaques mares contenen els següents sòcols per poder instal·lar els components que formen l’ordinador:
Un sòcol o mes per instal·lar el processador
Sòcols per instal·lar la memòria principal del sistema
Xips dememòria no volàtils (ROM)
Un generador de rellotge que produeix el senyal de rellotge del sistema per sincronitzar els diferents components.
Sòcols per targetes d’expansió ( com la targeta de xarxa o la targeta de so)
Connectors d’alimentació que reben l’electricitat de la font d’alimentació i la distribueix per la CPU, la memòria principal, el chipset i les targetes d’expansió.

A mes la placamare te un component molt important que es diu speaker, que es l’encarregat d’indicar si l’ordinador funciona be o te algun fall. Els sons principals son aquests: Si fa nomes un so o beep code es perquè tot funciona correctament, si fa un so continu es perquè hi ha una averia en el suministre elèctric, si fa sons corts i constants es perquè la placa mare esta defectuosa, si fa un so llarg esperquè la memòria RAM no funciona i així fins a onzebeep codes diferents.
Font: Google

A mes també hi ha un altre dispositiu molt important quan s’inicia el sistema, la BIOS. Es l’encarregada de iniciar el sistema operatiu quan s’engega l’ordinador, sense la BIOS no es podria carregar la interfície del sistema operatiu. A mes es l’encarregada d’identificar tots els components de l’ordinador i escapaç de donar molta informació com la tensió que li arriba a cada component i la temperatura o comprovar el mal funcionament d’algun dispositiu.


Tensions dels components Temperatura dels components

Diagrama de les parts d’una placa mare:



Font: Google
Quins tipus de plaques mare hi ha?
Hi ha dos tipus de plaques base, per processadors Intel i per processadors AMD. Segons elprocessador que tinguem tindrem que escollir entre una o l’altre. Totes les plaques mares son mes o menys iguals, l’únic que canvia pot ser els slots, que pot tenir mes o menys.
Així s’organitzaria una placa base
Quina tindríem que escollir?
Si volem tenir un ordinador potent el millor seria agafar una placa base amb bastants slots ja que si volem posar mes RAM, mes dissipadors o mes ROM els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • PLACA MADRE
  • Placa madre
  • placa madres
  • Placa Madre
  • placa madre
  • Placa madre
  • Placa madre
  • Placa madre

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS