Planeta nan

Páginas: 2 (439 palabras) Publicado: 17 de noviembre de 2014
1. Resum del full
Plutó té un diàmetre de només 2.300 km, comparat amb la Terra de 12.750, és una “pedrota” que gira al voltant del Sol. De fet és més petit que la nostra Lluna.
Quan es vadescobrir, fa 76 anys, es pensava que era més gros i se li va atorgar l’estatus de planeta. Però gràcies a les millores en els instruments d’observació, es va comprovar que la seva mida era força reduïda.Encara tremolaria més la seva condició planetària quan, el 2003, l’astrònom Mike Brown descobrí el cos celeste 2003-UBS313 més enllà de Plutó, que fa 3.000 km de diàmetre. Des d’aleshores, la discussiósobre què és un planeta i què no ho és es va acalorar fins a desembocar en una proposta formal per definir l’estatus de planeta.
La proposta inicial deia que un planeta és tot aquell cos celeste ambmés de 800 km de diàmetre que tingui una massa suficient com per adquirir una forma rodona per efecte de la seva pròpia gravetat i que orbiti al voltant d’un estel. Però, amb tal definició, 3 cossoscelestes més del Sistema Solar quedaven automàticament inclosos en la família dels planetes solars: l’asteroide Ceres; el satèl•lit de Plutó, Caronte; i el recent descobert 2003-UBS313. L’altra opcióera deixar aquests 4 cossos fora de l’estatus planetari.
La decisió es va prendre per votació el 24 d’agost, els astrònoms van decidir que valia més eliminar Plutó. Al menys li han permès tenir eltítol honorífic de “planeta nan”. Ara la confusió rau en que Neptú tampoc ha acabat de fer bé els seus deures d’escombraire...

2. Tema: Planeta nan
2.1 Introducció: Què és?
-Planeta: Un planetaés tot cos celeste que orbita al voltant d’un estel, que té prou massa per tenir una gravetat suficient per superar les forces rígides d’un cos de manera que adquireix una forma rodona, i que hanetejat les rodalies de la seva òrbita d’altres cossos celestes (és a dir, que els ha capturat amb la seva gravetat).
-Planeta nan: Aquestes són les normes per que un cos celeste sigui considerat com...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Nano
  • Nana
  • nanos
  • Nana
  • la nana
  • Ñañaras
  • Nano
  • *Nana*

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS