planetas exteriores

Páginas: 5 (1206 palabras) Publicado: 5 de mayo de 2013


INDICE

Índice de contenido
1Júpiter 2
2Saturn 3
3Urà 4
4Neptú 5

Índice de ilustraciones
Ilustración 1: Jupiter 2
Ilustración 2: Saturn 3
Ilustración 3: Urà 4
Ilustración 4: Neptú 5

1 Júpiter

Júpiter és el planeta més gran del sistema solar i el cinquè segons la seva distància al Sol. Té un diàmetre1 de 142.984 km (unes 11 vegades el de la Terra). La seva òrbita se situaaproximadament a 5 UA (750 milions de km) del Sol, entre les òrbites de Mart i Saturn. És un gegant gasós format principalment per hidrogen i heli sense una superfície interior definida. La seva característica més destacable és la Gran Taca Vermella, un enorme anticicló situat en les latituds tropicals de l'hemisferi sud.


Va ser descobert a l'antiguitat i rep el seu nom del pare dels déus dela mitologia romana, aquell al que els grecs anomenaven Zeus i els romans Júpiter.

És el planeta amb el nombre més gran de satèl·lits coneguts, amb un total de 63. Els més importants són els quatre satèl·lits galileians: Ió, Europa, Ganimedes i Cal·listo.

Característiques físiques

Júpiter és el més massiu dels planetes del Sistema Solar. La seva massa equival a unes 310 vegades la de laTerra i a unes 2,5 vegades la suma de la masses de tots els altres planetes. Tanmateix, s'han descobert més d'un centenar de planetes extrasolars amb masses semblants o superiors a la massa de Júpiter.

També té el rècord de volum (1400 vegades el de la Terra) i és el planeta amb la velocitat de rotació més ràpida i per tant el període de rotació més curt (menys de 10 hores) lo que resulta en unlleuger aplatament fàcilment visible des de la Terra per telescopis amateurs.

La seva atmosfera està permanentment coberta de núvols estructurats en franges horitzontals de colors rogencs. Aquests posseeixen una forta dinàmica de vents zonals amb velocitats de fins a 150 m/s i mostren un alt grau de turbulència.

Generalment, és el quart objecte més brillant del cel (després del Sol, laLluna i Venus) encara que a vegades Mart és més brillant que Júpiter i Júpiter més brillant que Venus.

2 Saturn

Saturn és el sisè planeta del sistema solar en quant a distància al Sol i el segon planeta més gran després de Júpiter. Va ser descobert a l'antiguitat i el seu nom prové del déu romà Saturn. És un gegant gasós i forma part dels planetes exteriors (també anomenats "Jovians" pel seuparegut a Júpiter). L'aspecte més característic de Saturn són els seus brillants anells. El primer a observar-los va ser Galileu Galilei el 1610 però la baixa inclinació dels anells i la mala qualitat del seu telescopi li van fer pensar, en un principi, que es tractava de grans llunes. El 1659, Christiaan Huygens, amb millors mitjans d'observació, va poder observar-los amb claredat. El 1859, JamesClerk Maxwell va demostrar matemàticament que els anells no podien ser un únic objecte sinó que havien de ser l'agrupació de milions de partícules xicotetes. Saturn té 56 satèl·lits naturals entre els quals destaca Tità, l'únic satèl·lit del sistema solar amb una atmosfera important.

Característiques físiques

Saturn és un planeta visiblement aplanat en els pols. Els diàmetres equatorial ipolar són respectivament 120.536 i 108.728 km. Aquest efecte és produït per la ràpida rotació del planeta, la seva naturalesa fluida i la seva relativament baixa gravetat. Els altres planetes gegants són també aplanats però no en tan gran mesura. Saturn posseeix una densitat específica de 0,69 g/cm3 sent l'únic planeta del Sistema Solar amb una densitat inferior a la de l'aigua. El planeta està formatper un 96% d'hidrogen i un 3% d'heli.

3 Urà

Urà és el setè planeta del sistema solar segons la seva distància al Sol, el tercer en quant a diàmetre però el quart en quant a massa ja que és menys dens que Neptú. És un gegant gasós i forma part dels planetes exteriors. Va ser descobert per William Herschel el 1781. Ha estat visitat per una única sonda espacial, la Voyager 2, el 1986. Rep el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • planetas exteriores
  • Planetas Exteriores
  • planetas exteriores
  • planetas interiores y exteriores
  • planetas exteriores
  • planetas exteriores del sistema solar
  • Planeta
  • planetas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS