Platón

Páginas: 6 (1353 palabras) Publicado: 8 de noviembre de 2012
Treball Història de la Filosofia
Plató

Introducció
Vida i objectius de Plató

Idees Polítiques
El Món de les Idees
Tipus d'Idees

Teoria del Coneixement
Els Graus de Coneixement
El Coneixement com a Record
El Coneixement com a Ascens Cap al Bé

Mite de la Caverna

Reflexió Personal

Albert Rodríguez Luque

2n BatxilleratSocial

9 de Novembre de 2012

Pere Saborit
1- Introducció

Plató va néixer a Atenes en 428 o 427 a. de C. Les seves obres tenen quatre períodes: període socràtic, període de transició, període de maduresa i el període de vellesa.

La política era una cosa molt important per a Plató, per això va intentar diverses vegades poder participar en la política d'Atenes. De fet en tres ocasions vaintentar instaurar el seu sistema polític ideal, però no va aconseguir res en cap dels tres intents.

Plató va estar analitzant l'estructura de l'Atenes socràtica, i en ella va trobar dos defectes fonamentals:
La incompetència i ignorància dels polítics, i
les lluites entre grups de tendències oligàrquiques i democràtiques que permetien que els interessos de grup prevalguessin sobreles necessitats de l'Estat.

El principal objectiu de Plató era fer una reforma política, ja que ell pensava que la democràcia i la maldat que hi havia en ella eren la causa dels mals d'Atenes. La reforma que volia fer Plató es basava en el "ordre etern del ser" (primer descobrir i després ensenyar).

"La República", és un llibre de Plató en el qual explica la seva filosofia, aquesta dividiten 10 llibres (capítols), i escrit en forma de diàlegs que havia tingut anteriorment amb Sòcrates i altres filòsofs.

2- Idees Polítiques

Plató afirma que la possibilitat d'un coneixement veritable recolzat en veritats absolutes fa necessària l'existència de realitats immutables ja que un coneixement que tingui per objecte alguna cosa canviant no és veritable coneixement. La seva teoria deles Idees constituirà la basa de tota la seva filosofia. Aquesta teoria s'anomena “El Món de les Idees”.

2.1- El Món de les Idees

Segons Plató les idees són realitats perfectes pel fet de tenir unes característiques determinades:

Úniques, en el sentit que nomès hi ha una sola idea de cada tipus de realitat.
Indivisibles, en el sentit que pel fet de no se materials no es podenfragmentar.
Intemporals, en el sentit que no els afecta el pas del temps.
Inalterables, en el sentit que no experimentes canvis.
Intel·ligibles, en el sentit que es poden compendre racionalment, però no es poden percebre amb els sentits.
Subsistents, que vol dir que seguirien existint encara que desaparegueren totes les realitats d'aquest món que s'hi assemblen.

2.2- Tipus d'IdeesA partir del que indica Plató en els seus diàlegs, les idees del món superior es poden agrupar en tres tipus fonamentals:
Idees de les virtuts o valors morals, tals com la Bondat, la Justícia o el Coratge. En aquest punt es nota l'inteligència directa de Sòcrates en el sentit de que era la Bondat o la Justícia ideals que Sòcrates buscava definir, Plató afirma que tenen una existència real enel món de les idees.
Idees de les realitats físiques, com una muntanya o un cavall. Plató inclou els objectes fabricats, com el llit o la llançadora dels telers.
D'altra banda Plató accepta explícitament, en el diàleg “Parmènides”, que no hi ha idees de realitats com: el pél, el fang o la brutícia.
Idees de les nocions matemàtiques, tals com els números, les figures geomètriques(cercle, quadrats) o bé les nacions lógiques en general com la igualtat, com la identitat o la diferència.
En aquest punt es nota l'influència de Pitàgores.

3- Teoria del Coneixement

La teoria del coneixement de Plató se'n diu també teoria de la reminiscència, perquè segons Plató conèixer és recordar o reconèixer. Si els èssers humans són capaços d'identificar cadasquna de les realitats que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • platon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS