plato

Páginas: 3 (637 palabras) Publicado: 22 de octubre de 2013
TEMA 2. PLATÓ
1.- A la recerca de veritats eternes
a) L’oposició de Plató als sofistes
Si totes les opinions valen igual i cap no és més veritable que una altra, aleshores el concepte mateixde la veritat desapareix. I amb ell, desapareix també la possibilitat d’establir unes referències objectives, uns acords bàsics sobre el significat de les paraules imprescindibles per garantir l’ordresocial.
b) L’ universalisme platònic
Aquesta reflexió du PLATÓ a afirma que existeixen veritats independents de la nostra opinió i fins i tot de la nostra existència, veritats absolutes,universals, immutables i universalisme i constitueix la tesi central que vertebra el pensament del filòsof atenès.
c) L’ idealisme platònic
Per poder entrendre inequívocament el pensament platònic calpartir del fet que per a ell existeixen realitats que, tot i no ser materials, són eternament presents: les idees. En elles es basa el coneixement, però també l’acció moral i política.
Biografia breu dePlató
a) Orígens
Plató va nèixer l’any 427 a.C. a Atenes, en una família aristocràtica. Marcat pels orígens familiars i per l’experiència de la condemna de Sócrates, de que va ser deixeble, Platófou incapaç de veure amb bons ulls la incipient democràcia atenesa.
b) Interessos
Fugint del seu ambien, Plató va iniciar un tems de viatges. A Itàlia va rebre la influència del pitagòric Arquitraspel que fa a la importància de les matemàtiques, i a Egipte va entrar en contacte amb doctrines religioses orientals, que també van ser determinants en el seu pensament. D’aquesta etapa són lesanomenàdes obres de joventud, entre les quals hi ha Apologia de Sòcrates, Eutifró, Protàgores, Gòrgies i Menò.
c) Obres: La República, Fedó, Apologia de Sòcrates...
Els seus viatges el van dur a Siracusa(Sicília), on va intentar sense èxit influir el tirà Dionís I per poder implantar-hi la seva utopia política. Després d’una accidentada fugida, Plató va tornar a Atenes i hi va fundar l’Academia,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • plata
  • plata
  • La plataas
  • Plató
  • Plató
  • Las platas
  • plater
  • Plato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS