Platon Republica

Páginas: 2 (453 palabras) Publicado: 27 de enero de 2013
COMENTARI DE TEXT VOLUNTARI. PLATÓ

“-Si algú no és capaç de discernir amb la raó la idea de bé, distingint-la de totes les altres, ni de triomfar, com en una batalla, sobre totes les dificultats,esforçant-se per fonamentar les demostracions no en l’aparença sinó en l’essència de les coses per poder refutar al final totes les objeccions, ¿no diràs d’ell que no coneix el bé en si ni cap altracosa bona, sinó que, fins i tot en el cas que assoleixi alguna imatge del bé, ho farà per mitjà de l’opinió, però no de la ciència? (...)
- Sí, per Zeus! –va exclamar-. Diré tot això i amb totes lesmeves forces.
- Aleshores, si algun dia has d’educar realment aquells fills que ara imagines criar i educar, no els permetràs, crec jo, que siguin governants de la comunitat i dirigeixin els assumptesmés importants mentre estiguin privats de raó, com si fossin línies irracionals.
- No, en efecte –digué.
- ¿Els prescriuràs, doncs, que es dediquin particularment a aquella disciplina que els facicapaços de preguntar i respondre amb la més gran competència possible?
- Els ho prescriuré – va dir-, completament d’acord amb tu.
- ¿I no creus –vaig dir- que tenim la dialèctica en el lloc més altdels nostres ensenyaments i que no hi ha res que pugui posar-se amb justícia per damunt d’ella, i que ella és com el cim de tot ensenyament?.”

PLATÓ, República, 534c

1. Expliqueubreument –al voltant de 40-80 paraules- les idees principals del text i com hi apareixen relacionades.


2. Expliqueu breument el significat, en el text, de les paraules o expressions següents –alvoltant de 5-15 paraules en cada cas.

a) “Essència de les coses”: Es refereix a les idees, que són l'autèntica realitat de l'ésser. És allò estable, permanent i etern. És tot el contrari a lainestabilitat, al canvi, a la finitud de les coses sensibles.


b) “Opinió”: és la doxa, té com objectiu el coneixement de les coses del món sensible que estan en continu esdevenir....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Republica de platon
  • Platon
  • La Republica De Platon
  • La republica de Platon
  • Estado o republica de platon
  • La Republica Platon
  • Platón
  • La república de platon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS