poblat iberic de les forques

Páginas: 6 (1300 palabras) Publicado: 15 de mayo de 2013
POBLAT IBÈRIC DE LES FORQUES
(BORRIOL-CASTELLÓ)


1. INTRODUCCIÓ

En aquest treball de recerca i investigació de l'assignatura Patrimoni Arqueològic, personalment l'he enfocat en una zona propera al meu voltant, com és la zona de Borriol.
El treball llavors és d'una troballa a la zona de Borriol (castelló). Principalment comentare com es trobaren les restes, per qui i en quina zonaespecífica del terme de Borriol.
I finalment comentare el que ha suposat per al terme de Borriol aquestes restes, tant socialment com culturalment.
Per supost aquest treball anira acompanyat de llamines de la zona per donar mes informacio i completar el treball.

2. DOCUMENTACIÓ PREVIA
He estat fent prous recerques sobre aquest jaciments i fa temps que van ser trobats, i molts rapidamentanalitzats i investigats.
Des del 26 desembre 1981 al 5 de gener de 1982 es va dur a terme la primera campanya d'excavacions arqueològiques al poblat ibèric de les Forques , la qual va estar organitzada pel Servei de Arqueològia de la Diputació Provincial de Castelló de la Plana, sota la direcció de Francisco Gusi Jener, qui va encarregar aquesta excavació a Joaquin Salvador Heras i Vicent Falomirdel Campo, col · laboradors d'aquest Servei.
Aquesta excavació va tenir un caràcter d'urgència com he dit abans donat que es troba dins de la urbanització de la partida la Coma, al terme municipal de Borriol.
El jaciment ibèric de les Forques està situat al SE. de la població de Borriol. És un petit promontori d'uns 212 m. sobre el nivell del mar, constituït geològicament per calcàries delJuràssic, i la seva localització geogràfica és la següent: 3 0 37 '40 " Longitud Est i a 400 02' 15" Latitud Nord.
La major part del poblament ibèric devia assentar-se en la part superior del monticul, que és el lloc on s'ha realitzat aquesta campanya d'excavació, també s'ha pogut observar restes de construcció i gran quantitat de ceràmica al vessant SE, que és de fàcil accés.







3.EVIDENCIES
L'excavació es va desenvolupar a la petita altiplà situada a la part superior del montícul, cap a l'extrem oriental.
Elegit el lloc es va procedir a la neteja de la mala herba i després es van col·locar cinc punts bàsics, senyalitzats per cinc varetes de ferro clavades a terra i unides entre sí per gomes elàstiques, i es va prendre com a referència el Punt O que estava fora d'aquesta primeracuadricula anomenada A. Posteriorment es van obrir dos nous quadres, el B i C, que estaven units al recinte A.
Es va procedir a efectuar, al principi, un ampli tall (A) de 4 m. de longitud per 2 d'amplada, on va aparèixer poca ceràmica a torn i tres comptes de collar d'os. Deixant al descobert un mur d'aparell irregular i a 40 cm. va aparèixer la roca, que en la seva part més profunda aconsegueixels 70 cm.
A continuació, un cop netejat el Quadre A, comença amb la quadrícula B, de 3'90 m. de longitud per 2'35 m. d'amplada , apareix una pedra plana situada en posició inclinada i un fragment de ceràmica i una pedra, situades ambdues sobre tres pedres a 40 cm., formant un arc de circumferència contra aquest angle.
Al centre de la cuadricula i a 55 cm. de profunditat apareix una pedra demolí, circular, fragmentada en tres grans trossos i un més petit. Aquest molí de granit es va trobar falcat per pedres que l'envoltaven i fragments de ceràmica gruixuts.
De la terra al voltant del molí va aparèixer un petit anell de bronze amb drap brut, pel que sembla fragmentat per un extrem.
Després es va realitzar la Cuadricula C, de 4 m. x 2 m., en tenir notícies d'anteriors excavacions enaquesta àrea, en la qual es va trobar una urna i diferents recipients de cuina.















4. CONCLUSIO, IMPLICACIO SOCIAL.

Un cop analitzats els materials procedents de l'excavació i al mateix temps haver buscat tot el referent a aquest jaciment ibèric de les Forques, tant en notícies bibliogràfiques com en materials arqueològics trobats en etapes anteriors a aquesta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Revolució Social, Independència Catalana i Confederalisme Ibèric

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS