Poemas de Joel de la Vega

Páginas: 13 (3226 palabras) Publicado: 24 de octubre de 2013
COMENTARIS ÈPOCA ARCAICA
TEMPLE D’HERA A OLÍMPIA:
Aquesta obra rep el nom de temple d’Hera i es troba situat a Olímpia, Grècia. El seu arquitecte es anònim i la seva cronologia data des del 600 a.C a finals del s.VII a.C. Els materials emprats per a la seva construcció són marbre blanc i les seves columnes eren originàriament de fusta i van anar sent reemplaçades al llarg dels segles perd'altres de pedra a mesura que s'anaven fent malbé. Utilitza el sistema constructiu d’arquitravat d’estil dòric, les seves dimensions són 50 x 19 metres i la seva tipologia és la d’un temple. La part superior de les parets era de maó mentre que la base, que encara es conserva, estava feta d'un tipus de pedra local.
El pródomos (part anterior del temple) està a l'est i té davant dues columnes. Acontinuació es troben dues sèries de pilars. Entre cada segona columna d'aquestes sèries i els murs del temple s'aixecaven petites parets que formaven compartiments rectangulars, els quals estaven adornats amb diverses estàtues. En el segon a la dreta es trobava l'Hermes de Praxíteles, tal com va ser trobat al fer-se les excavacions.
Se sap també que l'estàtua de la deessa Hera asseguda en el seu tronhavia estat col·locada en el fons; al seu costat estava una imatge de Zeus representat com a guerrer, però d'aquestes estàtues tan sols es conserva el cap d’Hera. El opistódomos del temple de l'oest està separat per un mur; té davant dues columnes, el mateix que el pródomos. Allà es guardaven diversos objectes sagrats i preciosos, com la taula d'or i d’ivori sobre la qual es col·locaven lescorones dels vencedors. Aquesta taula era obra de Colotes, deixeble de Fídias.
Cal esmentar, que a l’est del temple es conserva l'Altar d’Hera, on en l'actualitat s'encén la Flama Olímpica.




TEMPLE D’ÀRTEMIS (DE DIANA):
Aquesta obra rep el nom de Temple d’Àrtemis (de Diana) i es troba situat en una ciutat prop de Turquia, concretament a Efes. El seu arquitecte és anònim i la seva cronologiadata en l’any 550 a.C. Els materials emprats en la seva construcció són el marbre i unes pedres amuntegades recreen les columnes, però ja no existeix casi res del temple original. El sistema constructiu que utilitza es l’arquitravat, les seves mesures són 115 metres de llarg i 55 metres d’ample, mentre que la seva tipologia és la d’un temple.
En el seu interior es trobava l'estàtua de dos metresd'altura de la deessa, realitzada en fusta de vinya i recoberta d'or i plata. L'any 356 a.C. un home anomenat Eróstrato va incendiar el temple amb l'únic objectiu de que el seu nom passés a la història.
Quan Alexandre III de Macedònia,(356 aC - 323 aC) va arribar a Efes el temple estava mig en runes i es va oferir a restaurar l'assabentar-se que la nit de l'incendi coincidia amb el dia del seunaixement. Però eren tals les condicions que el conqueridor imposava als efesis que aquests van declinar l'oferiment.
No obstant en el 323 a.C. i ja mort Alexandre, el temple va ser restaurat per l'arquitecte Dinócrates. L'any 262 d.c. i en plena decadència romana, els gots procedents del centre d'Europa van arrasar la ciutat d'Efes i van arruïnar el temple i la ciutat. Els materials serien usatscom a elements de construcció i poc es va salvar d'aquesta meravella, només alguna columna i alguns altres elements que es troben situats en el Museu Britànic de Londres.
El fris que sustentava les columnes, així com el frontó i la part inferior de les columnes que envoltaven el temple es trobaven decorades amb baix relleus. Com era habitual en el fons del temple i en el seu centre s'alçaval'escultura de la deessa a la qual se li oferien ofrenes.



TEMPLE D’APOL.LO
Aquesta obra rep el nom de Temple d’Apol·lo i es troba situat a Corint (Grècia), el seu autor es anònim i la seva cronologia data en el 550 a.C. Els materials que s’han utilitzar per realitzar aquesta obra són el marbre blanc i el sistema constructiu que utilitza es el d’arquitravat dòric. Respecte les seves dimensions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Garcilaso de la vega: analisis de uno de sus poemas
  • Analisis de un poema de lope de vega
  • Poema garcilaso de la vega
  • Joel vega
  • Garcilaso de la Vega: “Vida, Logros y Poemas”
  • AN LISIS DE POEMAS DE GARCILASO DE LA VEGA
  • Poema del renacimiento (lope de vega)
  • Poemas De Lope De Vega

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS