poesia

Páginas: 6 (1293 palabras) Publicado: 19 de febrero de 2015
Contextualització i vida del Poeta
Sabadell és una ciutat catalana, capital de la comarca del Vallès Occidental junt amb Terrassa.
En aquesta ciutat l’any 1899 nasqué Joan Oliver, més conegut amb el pseudònim de „Pere Quart“, un poeta i dramaturg, dels més destacats de la Literatura catalana. Pere Quart va estudiar Dret i Filosofia, i amb només 20 anys ja tenia les dues carreres finalitzades.L’any 1919 va crear „El grup de Sabadell“, una agrupació de gent jove fundada a l’entorn de l’Academia de les Belles Arts de Sabadell. L’objectiu d’aquest grup era renovar la vida cultural d’aquesta ciutat, i fins i tot de Catalunya. També mostraven un rebuig important envers la burgesia. Aquesta colla va ser fundada també per Francesc Trabal i Armand Obiols, entre altres. En aquest grup JoanOliver juntament amb els altres membres combinà la influència de l’avantguardisme amb l’humorisme més local, i també es va mostrar un gust noucentista. Aquest autor va tenir contacte amb el realisme històric. La seva obra també presenta una postura irònica, pròxima en ocasions al sarcasme. En conclusió, podem dir que Pere Quart pertany al moviment de la literatura de postguerra.
Pere Quart tambétreballarà per difondre la literatura catalana a Sabadell i al Vallès. El seu projecte més ambiciós és la creació de l'editorial La Mirada (actualment Fundació La Mirada) que, a més de publicar títols escandalosos per a les tendències d'aquell moment, també edita autors com Josep Carner i Carles Riba. D'aquest grup sabadellenc, són Francesc Trabal i Joan Oliver, principalment, els qui elaboren lesobres literàries més reeixides. 
Aquesta prometedora carrera literària és interrompuda per l'esclat de la Guerra Civil espanyola. Durant el conflicte, Joan Oliver s'implica intensament en la lluita antifeixista, presideix l'Agrupació d'Escriptors Catalans, filial de la Unió General de Treballadors (UGT), i organitza el Servei de Biblioteques del Front. 
Finalment el 1939 s'exilia a França, on hiestà un temps. Després s‘exilia a Buenos Aires, on un col·lectiu de refugiats es trasllada en el vaixell Florida, i, finalment, a Santiago de Xile, on resideix nou anys. 
A Xile, mira de guanyar-se la vida amb diversos oficis, tots efímers, i escriu guions radiofònics de propaganda antinazi. Enyorat del que ell anomena la seva pàtria, torna a Catalunya el 1948, on troba un país derrotat i empobritpel franquisme.
Poc després d’arribar ingressa a la presó Model de Barcelona on està dos mesos i mig. Uns mesos més tard, la seva dona, Conxita Riera, mor de leucèmia. Fruit d'aquestes experiències fa els llibres Saló de tardor i Terra de naufragis.
Joan Oliver es converteix en una figura pública i la seva actitud honesta i contestatària el fan veure com un símbol de la lluita antifranquista.En quant a l’estil de Joan Oliver, cal dir que la Guerra Civil va suposar un canvi en la seva obra. Va passar d’un estil més aviat noucentista a un estil realista on és rellevant la història viscuda.
Ha esdevingut un referent poètic del segle XX pel seu llenguatge rigorós, imaginatiu i creador´
En quant al poema Corrandes d’exili, també cal dir que aquest va ser escrit durant la seva estància aXile, com hem esmentat abans. Les seves paraules en aquesta poesia reflecteixen el sentir de tot un poble, que veu una esperança desfeta, i vol reivindicar-se per difondre els ideals repúblicans.
Per últim, La situació del poema estaria dins de la poesia social, moviment poètic que va aparèixer entre els anys 50 i 60, i caracteritzada per la denúncia de les condicions polítiques i lesreivindicacions de la llibertat


Anàlisis del poema

En quant a l’argument del poema Corrandes d’exili, l’autor ens presenta una nit de lluna plena la qual aquest relaciona amb la gran pena que senten els personatges alhora de tenir que emigrar cap un altre país, ja que en el seu propi els volen empresonar, o més ben dit matar. L’autor ens parla de l’exili com a conseqüència d’una cruel guerra civil...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Poesia
  • Poesia
  • Poesia
  • Poesia
  • Poesia
  • Poesia
  • Poesía
  • Poesias

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS