Pollentia

Páginas: 5 (1217 palabras) Publicado: 7 de diciembre de 2010
La ciutat romana de POL.LENTIA es el jaciment arqueològic més important de l'illa de Mallorca, de l'època romana i l'unic visitable de l'illa.
Situada al Nord-Est de l'illa de mallorca, al municipi de Alcudia.

Després de la conquesta de l'illa per part de Quint Cecili Metel, l'any 123 a.c es varen construir un seguit d'assentaments que es repartiren per tota l'illa.Tan sols en tenimubicats 2 Palma i Pol.lentia

Va experimentar un gran desenvolupament urbanístic entre el segle 1 a.c i 3 d.c en part donat per la seva situació estratègica entre les badies de Pollença i Alcúdia, la va convertir en la ciutat més important d'època romana de les Balears, amb una extensió de entre 15 i 20 ha.

El traçat reticular, orientat nord-sud va organitzar el teixit urbà que comptà amb unaxarxa d'abastiment d'aiguapotable i clavegueram.

Actualment es poden visitar les àrees de la Portella,el Fòrum i el teatre.

La Portella és l'àrea residencial, que conté restes de 3 Domus (cases de les families amb més poder econòmic), i del traçat viari que les uneix.

1-La casa dels Dos Tresors:
Rep aquest nom perque es varen trobar 2 tresors de monedes amagats a les seves habitacions.Aquesta casa, de planta rectangular i amb una superfície d'uns 460 m2 va ser construida al segle I d.c., seguint l'estructura típica de la casa itàlica. L'entrada a la casa, des del carrer Porticat, es realitzava a través del vestíbulum. Totes les estances es distribuien al voltant de l'atrium o pati, amb una obertura a la part central que recollia l'aigua de pluja al compluvium.
Cada habitació teniafuncions específiques. Al centre, el tablinum o dormitori de l'amo, al costat esquerre, el triclinium o menjador que en una època posterior va ser subdividit en quatre estances. També es localitzà la cuina i un rebost ple d'àmfores.
A l'extrem dret, una tabernae o botiga que tenia el seu accés des del carrer, sense tenir comunicació amb la resta de la casa.

2-La casa del cap de bronze:Situada just a l'altre costat de carrer hi ha la casa del Cap de Bronze, dins la qual trobaren el cap de nina de bronze que es conserva al museu. Conserva part d'un perístil (sèrie continuada de columnes a l'entorn d'un pati o edifici que marcava la separació del pòrtic).

3-La casa del Nord-Oest:Es la més mal conservada, perque damunt els seus fonaments podem situar un fragment de la murada romanadel segle 3 d.c. Resten algunes habitacions i el atri tetràstil, a més d'una cisterna.

Respecte al traçat viari es conserven 2 carrers en sentit nord-sud que enmarquen les illetes de cases; el carrer Porticat en sentit est-oest rep aquest nom per la porxada que descansava a la façana sud de la casa dels Dos Tresors. Desde aquesta àrea es té accés al Fòrum.

EL FORUM

A l'àrea central dePol.lèntia hi romanen les restes del Fòrum, la plaça de la ciutat, es a dir la plaça pública , el centre cívic i administratiu d'aquesta ciutat. Format per edificis de caràcter religios i l'ínsula de Tabernae. L'edifici més important el Capitoli (construit durant el segle 1 a.c ). Que es va fonamentar directament damunt els nivells d'explanació de la plaça. Situat damunt un podium superava enalçada les altres construccions i suposava una fita important dins l'espai urbà.A l'est del Capitoli s'han localizat 2 edificis de tipus religios que actualment son objecte d'investigació per part dels arqueòlegs.

A l'oest del Capitoli i separat d'aquest per un carrer esta ubicada l'ínsula de Tabernae,que era un espai comercial i de tallers.
L'àrea del Fòrum ens ha aportat valuosa informació sobrel'organització urbana de Pol.léntia, i presenta una cronologia que va des dels moments de fundació de la ciutat al segle 1 a.c, fins a l'època tardana relacionada amb una extensa necròpoli.

Teatre

Seguint un itinerari marcat, a uns deu minuts, trobam el teatre als afores de la ciutat.
Inicialment es va considerar com a teatre grec, però despres de la seva excavació es va establir la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • las partes descubiertas de pollentia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS