Polonbjh

Páginas: 11 (2642 palabras) Publicado: 12 de abril de 2015

9-
El títol del conte que analitzarem és Els delfins, és un títol que podem justificar explicant el significat que la paraula delfins té en aquest conte, els delfins són aquells que hereten un càrrec important, terme especialment utilitzat en la monarquia francesa.
La història d’aquest conte té lloc a un poble on cada cop que hi havia un enterrament la gent es barallava per ser la primerapersona a donar el condol a la família. El narrador i protagonista d’aquesta història, en Miquel, ha estat l’encarregat d’aquesta feina tot i que no amb el beneplàcit de tothom, en aquest capítol, ens explica com en l’últim enterrament al què ha estat ha fet la seva feina magníficament. 
En Miquel està molt satisfet de la feina que fa, per tant, creu que ningú podria fer-la millor que ell i aquesta ésla seva màxima preocupació. Al protagonista d’aquest conte el preocupa que quan ell sigui l’enterrat hagi algú que sigui capaç de fer la seva feina tan bé com ho faria ell, tot i que té tres candidats no creu que siguin capaços de fer-ho mai tan bé com ell.
A més d’en Miquel, que com ja hem dit era el protagonista i narrador de Els delfins, hi ha més personatges com ara el difunt del capítolanomenat Constantí Cirera i la seva vídua la Carme a més dels tres possibles substituts d’en Miquel que són en Joan Campells, en Joaquim Coloma i en Pere Cistella.
Aquest és un conte que consta d’un temps intern d’un dia aproximadament i d’un temps extern no definit, si parlem d’espai, no especifica en tot moment però la major part del capítol el podem situar dins d’una església on en Miquel explicaels fets i per tant ens trobem davant d’un ambient d’enterraments.
Quant a tècniques de comunicació literària i elements d’estil i a recursos tipogràfics i lingüístics podem destacar l’agilitat, pròpia de l’escriptura de Moncada, calculada al mil·límetre per tal que no hi hagués ni una sola paraula de més, a més, podem destacar també l’ús dels soliloquis en què un personatge narra directament lahistòria.
El fet que les històries es posin en veu d’un personatge com ara en Miquel fa que trobem occidentalismes i formes locals al llarg de tot el conte a més d’això allò que caracteritza el llenguatge d’aquesta història és l’oralitat que fa que les històries hagin estat recollides del poble directament.
Això ho podem veure exemplificat amb algunes paraules que apareixen en aquest capítol comtúmul, atorrollar i gallejar (que signifiquen monument en forma de turó, confondre a algú i fer veure que ets important, respectivament).
Altres occidentalismes són per exemple “les coses ixen rodones” que significa les coses van/surten rodones, “patolla” que significa embolic/quelcom no organitzat, “envestir” que significa topar o “ataüllar” que significa matar.
Si parlem de la morfosintaxi, podem dirque en aquest capítol trobem frases simples i coordinades encara que en la major part del text apareixen oracions subordinades tant adverbials, com adjectives, com substantives.
Si parlem de la tipografia podem dir que durant tot el capítol es manté el mateix estil, la mateixa mesura i color negre de la lletra.
L’últim tret que destacarem d’aquest conte és el tractament irònic que reben la mort iels rituals funeraris per part de Jesús Moncada que els lleva transcendència i els aporta quotidianitat.
Personalment és un conte que ens ha agradat molt, ja que reflecteix temes que estan molt presents en els pobles com per exemple l’enveja, que es veu reflectida entre la gent del poble als qui li agradaria estar al lloc d’en Miquel.
A més, també podem veure que en els pobles l’opinió de la genti les aparences són molt importants tal com podem veure quan tots els personatges volen ser els primers en donar el condol i quedar millor que la resta.

10-
El significat o contingut temàtic
-         Sentit del títol: Un enigma i set tricornis té com a referència a l’àrbitre pirata de la temporada del 60 i els set tricornis als set destinats a la vila.
-         Tema: Primer parlen sobre els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS