Pràctica 1 Didàctica I Desenvolupament Curricular

Páginas: 9 (2173 palabras) Publicado: 23 de mayo de 2012
LES CONCEPCIONS DEL CURRÍCULUM
Actualment, existeixen diverses concepcions del currículum, ja que al llarg dels anys aquest concepte s’ha tingut en compte des de diferents punts de vista, i això ha donat lloc a diversos posicionaments i maneres de concebre’l.
A partir d’aquest concepcions curriculars que tot seguit detallarem, tindrem en compte tota una sèrie d’aspectes que giren al voltant dela figura del mestre:
 Les característiques: com és el mestre, quins són els seus trets o qualitats que el defineixen i el diferencien dins de cada concepció.
 Les competències: capacitat o habilitats que ha de tenir el docent en cada posicionament
 Tasques: què és el que fa el mestre en referència al procés d’ensenyament-aprenentatge segons cada concepció.
 Funcions:
 El rol: quin ésel paper que juga el mestre dins l’aula

A) El currículum com a estructura organitzada de coneixements
Segons aquesta concepció, podem considerar que el currículum és el cos organitzat de coneixements i disciplines que es transmeten a l’escola.
Però aquesta concepció comporta una sèrie de problemes com ara:
☺ Quins són els continguts que han d’integrar aquestes disciplines?
☺ Com s’han deseleccionar els continguts? Amb quins criteris?
☺ Amb quina finalitat?
☺ Com s’han d’estructurar?
☺ Quin paper té el discent?

Davant d’aquest problema Gimeno ens diu que “ no hi ha procés d’ensenyament-aprenentatge sense continguts culturals, els quals adopten una forma determinada en el currículum. Tot model educatiu és una opció cultural determinada”
Ferrández explica que “ l’ensenyamentes fonamenta en la transmissió de continguts culturals. Alguns d’aquests contiguts s’han de prioritzar amb la intenció d’una transformació socio-cultural”.
Segons el que diu aquest autor, podem veure com aquesta concepció es mou sota una ideologia pròpia dels models humanístics o tradicionals.

A continuació, el llibre de Tejada ens fa una explicació d’aquestes 3 concepcions curriculars queexplicarem a continuació:

☺ Essencialista
El currículum ( i els seus continguts) s’entén com el conjunt de coneixements vertaders, estàtics i permanents i les disciplines formals són les que constitueixen el programa dels continguts. Aquesta concepció dóna un valor intrínsec i permanent al coneixement, el qual afavoreix el desenvolupament intel•lectual dels alumnes.
☺Disciplinar
Considera que el currículum ( i els seus continguts) és l’expressió de l’estructura lògica de les disciplines científiques. La concepció disciplinar entén que l’adquisició i desenvolupament del coneixement s’han de donar a l’escola. Les disciplines científiques tenen un caràcter creatiu i organitzatiu com apropament a la realitat social. És a dir, defensauna estructura disciplinar del currículum, intentant que aquest reflexi el procés de creació i d’elaboració del coneixement, els seus mètodes d’estudi i la informació sobre la realitat.
☺ El desenvolupament de les formes de pensament
El currículum és considerat com una cosa més que la transmissió d’informacions i coneixements i suposa un projecte per desenvolupar maneres personals, peculiarsi genuïnes de pensament. A més, el currículum ha de transmetre les formes disciplinars de pensament.
En definitiva, el currículum busca desenvolupar les habilitats i capacitats cognitives, les quals puguin aplicar-se per a resoldre qualsevol problema intel.lectual. Entrem en la idea de capacitar per “ aprendre a aprendre”.

Es pot dir que aquestes 3 concepcions tenen coses en comú, però elmés significatiu i important és que tots tres creuen que els continguts cultuarls i la transmissió d’aquests és el més important.
La concepció essencialista i disciplinar, diuen que els continguts són estàtics i permanents, la qual cosa comporta que no hi ha innovació i que s’imparteixen els mateixos coneixements que fa anys enrere. En canvi, la tercera concepció sosté que aquests coneixements i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Practica 1 Quimica I
  • Bioquímica I Practica 1
  • Secuencia didáctica 1 ingles i
  • SILABO DE PRACTICA I 2015 I 1
  • pre TERMO I practica 1
  • Reporte De Practica 1 Submodulo I
  • PRACTICA 1 Electronica I Elsy
  • Caso Practico Unidad I 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS