Primeros auxilios (catalan)

Páginas: 5 (1045 palabras) Publicado: 28 de mayo de 2011
a) Busca els SÍMPTOMES I LES NORMES d'ACTUACIÓ davant les següents lesions:
1-Contractura, estrebada i ruptura muscular.
2-Fisura i fractura osea.
3-Lipotimia o desmai.
4- Distensió, esquinç i trencament de lligaments.

CONTRACTURA
La forma més convenient d'actuació és l'aplicació de fred a la zona i el manteniment d'un bandatge compressiu no continuat. Ho mantindrem durant uns 20 minutsamb un descans de 5 minuts i a continuació ho tornarem a col·locar.
En el cas que no hi hagi una lesió cutània podrem utilitzar una pomada antiinflamatòria però sense massatges o fregaments més enllà dels necessaris per a l'absorció del medicament.
Si és una contractura brusca es nota el dolor en forma immediata. De vegades el dolor és tan intens que el pacient queda gairebé immobilitzat(contractura dels músculs de la cintura per aixecar pesos excessius).
Si és una contractura crònica el dolor no sempre està present en forma constant. En general es manifesta en determinades posicions i sobretot quan s'exerceix pressió sobre el múscul contret.
Un signe molt característic és l'enduriment que es nota en tocar l'àrea dolorosa. 
Si la contractura és molt important pugues haver-hi compromísde la circulació sanguínia. Quan això ocorre a nivell del coll el pacient pot manifestar marejos; adormiment o formigueig del braç.
RUPTURA MUSCULAR
Apareix un dolor brutal i intens. Les fibra trencades són nombroses i apareix un hematoma important. D'això resulta una equimosis precoç a nivell del trencament.
Apareix un dolor punyent i violent. Impotència funcional total. Fluctuació a lapalpació. Apareix una destralada en el múscul.
El primer de tot, aplicar gel sobre la zona adolorida. De vegades no és possible tenir gel en el gimnàs, per la qual cosa es tractarà de refredar el múscul tan bé com sigui possible (tovalloles xopades en aigua freda, una llauna de refresc... el més fred que es trobi). Això reduirà la inflamació i disminuirà o tallarà l'hemorràgia si existeix. Ha demantenir-se el fred durant uns 10 o 15 minuts.
Col·locar un bandatge compressiu al voltant de la cuixa i fins a l'engonal.
No s'ha d'aplicar calor. Això augmenta l'hemorràgia.
ESTRABADA
Senyal, nafra, butllofa o impressió que fa el foc o una cosa molt calenta o càustica aplicada a una altra. 
Hi ha diversos tipus de cremades:
Grau un: (menors) En general només abasten la capa externa del lapell. Són considerades les menys greus. És comú que la pell estigui enrogida o grisa. Pot haver-hi dolor i inflor. 
Grau dues moderades) Quan es crema la capa externa de la pell en tot el seu espessor i la capa superficial. Es formen butllofes. La pell adquireix un color vermell intens.
Grau tres: (severes) Són les cremades més greus i abasten totes les capes de la pell en tot el seu espessor.Solen afectar a nervis, músculs o fins i tot a ossos. 
El que s’ha de fer és refredar l'àrea cremada. Col·locar aquesta àrea sota el corrent d'aigua freda durant quinze minuts o utilitzar vendes comprimides mullades. No es recomana explotar butllofes. Utilitzar una pomada, spray o solució que contenen medicaments per controlar possibles infeccions. 
No utilitzar gel en refredar la cremada.LIPOTIMIA
La lipotímia pot causar o no la pèrdua de coneixement, però sempre és fugaç i la seva recuperació és ràpida i completa.
El que s’ha de fer és afluixar la roba al voltant del coll i cintura, trasllat a un ambient d'aire pur, tombar-ho en posició horitzontal amb les cames elevades, que no quedi exposat al sol, que no s'amuntegui una multitud a al seu voltant. També posar el seu cap decostat per evitar que la llengua caigui i pugui obstruir la via aèria

DISTENSIÓ
Els símptomes són dolor i dificultat de moviment del múscul lesionat, decoloració de la pell, especialment hematomes, inflor.
Per actuar correctament: aplicar gel immediatament per reduir la inflor, embolicant-ho en un tros de tela i evitar utilitzar el gel directament sobre la pell. Això s'ha de fer durant 10 a 15...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Primeros auxilios
  • Primeros auxilios
  • Primeros auxilios
  • Primeros auxilios
  • Primeros auxilios
  • Primeros auxilios
  • Primeros Auxilios
  • Primeros auxilios

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS