proceso descolonizador (català)

Páginas: 7 (1503 palabras) Publicado: 4 de junio de 2013
CAUSES DEL PROCES DESCOLONITZADOR
Una de les consequencies de la segona guerra mundial fou la descolonitzacio d’africa i asia, com a conseqüencia l’ensorrament dels imperis europeus i com a ultima consequencia l’aparicio del tercer mon.
Causes del proces descolonitzador:
Crisis irreversible que van patir els imperis colonials Europeus ( com a consequencia de la guerra ) moltes potencieseuropees foren ocupades i expulsades de les seves colonies. Les potencies queden desacreditades, els territoris colonitzats veuen que les potencies Europees ja no son invencibles.
Oposicicio de la URRS i dels EEUU al sistema colonial: EEUU tenia dos arguments per eliminar els sistema colonial: es presenten com a propagadors de la doctrina democrática, i per tant han de presentarse com a defensors dela llivertat de les colonies ( 1946 EEUU dona la llivertat a filipines. Per altra banda els estats units volien expandirse economicament i per tant pentrar en nous mercats, la manera fácil depenetrar en aquests mercats era que les colonies fossin independents.
Pel que fa a la URSS a nivel ideologic eren totalment contraris a l’imperialisme, pero a mes tenien uns altres interesos, eren els deexpandirse i anar exetenent la difusio del socialismo i aixó comportava la destruccio dels imperis. Pero a mes hi ha una altra rao i es que molts d’aquests paisoso colonitzats els moviments de lliveracio que tenien eren dideologia marxista es a dir que si aconseguien alliverarse afavorien la difusio del socialismo.
Tambe els intelectuals Europeus veuen les colonies com una Font de despeses i lesnacions unides defensava el dret de cada poble a l’autodeterminació.
Formacio dels moviments d’alliverament nacional que van apareixer en aquests paisos. Aquests moviments havien sorgit a causa de que uns grups minoritaris autoctons, tot i que culkturalitzats i de clase mitja-alta que s’havien educat a europa, eren d’ideologia diversa, aquests grups en un primer momento van ocupar carrecs, normalmentd’ellaç entre els colonitzadors i la población.
Pero arriba un moment que no poden ascendir en els seus carrecs, se senten rebutjats, busquen les seves arrels amb el poble i aixi acavebn formant se aquests moviments que acavaran tenint liders importants i carismatics.

Descolonització d’asia
Asia es el continent on es va iiciar mes rapidament la descolonització, com a consequencia del vuit depoder que es va generar de la ocupacio japonesa, mes concretament a la india. Tot i que a la india la lluita per la independencia ja venia de lluny.
Fases de la india
1885 es crea el moviment d’alliverament nacional conegut com el “congres nacional indi”. Aquest país estaba format per membres de clase mitja i clase alta, que el que vol es participar tambe en els beneficis que s’emporten elsbritanics i en la gestio, davant del rebuig sobretot en la participacio de la gestio, es quan va agafant força aquest moviment d’alliveració.
Els membres d’aquest congres eren de varies religions.
Al 1906 es va produir una escicio dins del partit, i els musulmans van formar el seu propi partit van formar el seu propi partit “la lliga musulmana”
Al 1917 el partit del congres va començar a serliderat pero mahatma Gandhi, i es va convertir en un partit de masses i inicia una política on es van realizar campanyes
de desobediencia civil amb accions no violentes.
Amb aixo van aconseguir que al 1935 es fes “ l’acta de govern de la india “ amb la cual sels hi concedia auntonomia a les provincias.
Al 1937 es convoquen eleccions a les provincies i son guanyades per el partit del congres, aixo vaaugmentar l’escisio entre els ds partits i la lliga muslmana es va plantejar el conseguir en que la majoria de la poblacio eren de religió musulmana tinguessin el seu propi estat.
El partit del congres vol un sol estat
Ell partit de la lliga musulmana reivindica la creacio de dos estats
Amb aquest panorama s’inicia la segona guerra mundial.
Es durant la segona guerra mundial es quan Gandhi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Actitudes ante el proceso descolonizador
  • Descolonizaciones
  • Catalán
  • catala
  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalan

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS