Práctica de Dº Laboral - Concepto de "trabajador"

Páginas: 16 (3776 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2013
PRÁCTICA DE DERECHO LABORAL
SOBRE EL CONCEPTO DE “TRABAJADOR”



Supuesto de hecho (en catalán)


“La Joana Pérez Pi és una estudiant de segon curs de dret amb molta iniciativa i ganes de canviar el món i, portada pel seu altruisme, decideix iniciar una col·laboració voluntària desenvolupant fun- cions d’assessoria legal d’usuaris en una ONG, l’Associació d’Amics de la Gent Immigrada,amb seu social a Tarragona, plaça del Fòrum núm. 7. La Joana resideix a Terrassa i desenvolupa la seva activitat al centre que l’associació té a Barcelona, a la rambla del Raval. La seva col·labora- ció s’inicia després d’una entrevista amb la gerent de l’entitat, amb data 8 de novembre del 2004.
El centre de l’ONG a Barcelona té una plantilla que es limita a un administratiu i una gerent, aquestadarrera, contractada a mitja jornada. La resta de l’activitat és desenvolupada per una desena de voluntaris, que, llevat de dues persones jubilades sense qualificació, són estudiants de psicologia, de treball social, de relacions laborals o de dret. També alguns socis de l’entitat donen un cop de mà en algunes tasques concretes. Anteriorment, la seu de Barcelona havia tingut en plan- tilla un jovediplomat en relacions laborals que es dedicava, fonamentalment, a tasques d’asses- sorament, però el seu contracte temporal va acabar l’octubre del 2004 i no li va ser renovat.
L’entitat no cobra cap tarifa pels serveis prestats als seus usuaris, i el seu finançament prové d’algunes subvencions municipals i autonòmiques i de les aportacions dels socis. A més a més, l’ONG té dos socis protectorsmolt benestants, que aporten quantitats significatives al final de cada exercici, la qual cosa fins ara ha evitat que l’entitat tingui dèficit pressupostari. En atenció a la sobrecàrrega de treball i a la manca de mitjans, l’ONG no porta al dia el registre de persones voluntàries, ni ha formalitzat convenis amb aquestes; i tampoc no els ha assegurat pels riscos que puguin tenir en eldesenvolupament de la seva activitat.
La Joana ha acordat amb l’Associació que col·laborarà com a voluntària els dies laborables, llevat del dimecres, a la tarda de cinc a dos quarts de nou, ja que als matins va a classe a la Uni- versitat Autònoma de Barcelona. La voluntària hi va gairebé sempre, excepte en època d’exàmens i quan li sorgeix algun compromís o festa universitària. L’entitat, molt satisfeta pelcompromís de la Joana i per la seva efectivitat com a assessora, la gratifica mensualment amb una quantitat que oscil·la entre els 200 i els 220 euros, quantitat que se li lliura en un sobre amb la indicació de “compensació per despeses”. El mes d’agost no va ser gratificada perquè va estar fora i no va prestar serveis voluntaris. En converses mantingudes amb la gerent, se li ha suggerit que, siles subvencions milloren i si manté la seva lloable dedicació, podria ser contractada laboralment quan acabi la carrera. De fet, totes les persones que integren o han integrat la plantilla de l’ONG han passat prèviament per la condició de voluntaris. Des de fa una setmana, han sorgit greus desavinences entre la gerent i la voluntària, atès que aquesta se sent explotada i enganyada perl’Associació. El mal ambient s’ha anat generant davant la imminent contractació laboral d’un advocat per part de l’entitat.”


¿La prestación de servicios de la Srta. Joana reúne los requisitos necesarios para ser considerada una relación laboral?


Según el artículo 1.1 del Estatuto de los Trabajadores existe relación laboral cuando el trabajador presta “voluntariamente” unos “servicios retribuidos porcuenta ajena y dentro del ámbito de organización y dirección de otra persona”. Por tanto, los requisitos esenciales que se desprenden de esta definición son: carácter personal, voluntariedad, retribución salarial, ajenidad, y dependencia.

Por otro lado, el artículo 1.3.d de la Ley del Estatuto de los Trabajadores excluye de la consideración de relación laboral los “trabajos realizados a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Trabajo Practico DERECHOS LABORALES
  • Trabajo Practico de Derecho Laboral
  • Trabajo Practico De Psicoligia Laboral
  • Trabajo práctico acoso laboral
  • Trabajo Practico Psicolog a Laboral
  • trabajo practico de laboral
  • Trabajo Práctico Concepto De Hegemonía
  • Dº Del Trabajo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS