Psico pata negra

Páginas: 25 (6246 palabras) Publicado: 4 de julio de 2010
1. TEST POTA NEGRA
El test “Patte Noir” (Pota Negra) escrit per Louis Corman (1901-1995) és un test projectiu que data des de 1961. Constitueix un dels tests projectius temàtics més utilitzats en la Psicologia clínica infantil. Es fonamenta en la teoria psicoanalítica, concretament en la teoria dels instints –pulsions de vida i pulsions de mort-, les fases del desenvolupament de la libido(desig, plaer) –oral, anal, fàl·lica, edípica i genital-, i la triple divisió psíquica – Allò, jo i súper jo-.

1.1. TEORIA DELS INSTINTS
Corman, dins del test Pota Negra va incloure certes idees de Freud, entre elles la Teoria dels instints. Segons aquesta teoria, Freud ens diu que l’ésser humà no té instints si no que té pulsions (és el impuls provocat davant l’excitació i una tensiócorporal) , i segons ell, aquests es divideixen en tres tipus:
* Les Pulsions del jo, els quals, tenen la funció de mantenir la pròpia existència segons el principi de la realitat i tota l’energia és dedicada al servei del “JO”.
* Les Pulsions sexuals.
* Les Pulsions de mort, les quals, fan referència a la reducció de tensió, l’autodestrucció i la pulsió agressiva.

1.2. Fases deldesenvolupament de la libido
Alhora d’agrupar les diferents etapes en què es divideix la libido, Corman, va tornar a utilitzar les idees formulades per Freud.
Freud, doncs, va intentar establir una successió de èpoques, des de les primeres etapes de la vida fins l’adolescència, on relacionava sobretot el predomini o abandó de determinades zones erògenes. A la vegada diferencia la sexualitatinfantil, adolescent i adulta, establint una sèrie de fases relacionades amb una zona erògena específica: oral, anal, fàl·lica, edípica, de latència i genital.

1.2.1. FASES PRE-EDÍPIQUES
És aquella que abarca el període de desenvolupament psicosexual anterior a la instauració del complex de Edíp; en aquest període predomina, en ambdós sexes, el llaç amb la mare.

1.2.1.1. FASE ORAL
És lafase que engloba dels 0 als 18 mesos aproximadament. És la primera etapa de la sexualitat humana. Es relaciona amb una zona erògena específica, la qual, la seva finalitat és la incorporació de l’objecte, ja sigui en forma de succió, mossegant l’objecte, coneixent la seva estructura... Es tracta d’una etapa que exerceix un paper crucial en els processos d’identificació del bebè.

1.2.1.2.FASE ANAL
És la segona fase de la libido i engloba el segon any de vida. Correspon a la etapa en la que el nen adquireix els hàbits de neteja personal i aprèn a controlar els instints de retenció i expulsió anal.


1.2.1.3. FASE FÀL·LICA
Fase que comprèn dels 3 als 4 anys. El nen comença a generar explicacions sobre les diferències anatòmiques entre el sexe masculí i el femení1.2.2. FASE EDÍPICA
Etapa que comprèn el període dels 3 als 6 anys. El seu nom prové del mite grec de Edíp: el nen té enveja del seu pare, al qual considera més fort i a la vegada és el competidor pel desig amorós vers la mare. Vèncer la fase edípica representa la superació del triangle afectiu, deixar enrere l’enveja vers als seus progenitors i identificar-se amb el pare/mare.1.2.2.1. FASE DE LATÈNCIA
Etapa que enllaça dels 6 als 12 anys aproximadament. Es presenta un estadi sense conflictes, on la problemàtica edípica es pot ampliar fora de l’entorn familiar.

1.2.2.2. FASE GENITAL
Etapa que engloba tota la adolescència. Es caracteritza per les pulsions que es produeixen a la zona genital. Durant aquesta fase es reactiven tots els problemes noresolts en les fases anteriors.


1.2. ESTRUCTURA DE LA PERSONALITAT
Segons el psicoanàlisis s’ha demostrat la existència, dins del psiquisme humà, de continguts inconscients separats de la consciència i que per tant s’hi pot accedir voluntàriament a ella: l’Allò, el Jo, i el Súper jo.

1.3.1. EL “ALLÒ”
Representa un aliatge d’energia instintiva i pulsional, sense...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • pata negra
  • Pato Negro
  • Pata negra
  • Pata negra
  • TIPOS DE PSIC PATA
  • Los psic patas y su entorno
  • Test De Pata Negra
  • Test de Pata Negra

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS