psico

Páginas: 12 (2962 palabras) Publicado: 17 de junio de 2014
ARQUITECTURA ROMANA

Introducció
L'arquitectura de l'Antiga Roma és un dels testimoniatges més significatius de la civilització romana. Es caracteritza pel grandiós de les edificacions, i la seva solidesa que ha permès que moltes d'elles perdurin fins als nostres dies. L'art romà va repercutir enormement en les cultures occidentals, sent la base cultural d'Occident fins als nostres dies.
Elmón grec va ser fonamental per al desenvolupament de l'art romà al costat de les aportacions de la cultura etrusca. No obstant això, també va tenir una indiscutible personalitat, manifestada principalment en l'arquitectura.

Característiques
L'art a Roma es va posar al servei de noves necessitats.
Característiques que aporta l'art romà com a novetat són:
* Arquitectura colossal
* Elementsarquitectònics bàsics; arc, volta, cúpula
* Es crea el retrat en l'escultura
* Relleu històric, continu i narratiu
* Materials de construcció com el ciment o *opus *caementicium i el maó 
* Els materials constructius es recobrien amb materials nobles com el marbre

Les principals característiques de l'arquitectura romana són:
* És una arquitectura caracteritzada per la monumentalitat, nonomés per l'espai que ocupa sinó també pel seu significat. Això ve donat també per la idea de la immortalitat de l'Imperi.
* És una arquitectura utilitària, pràctica, funcional. Per això i també per la pròpia estructura de l'Estat,
apareixen noves construccions, amb un gran desenvolupament de l'arquitectura civil i militar: basíliques, termes, etc.
* És una arquitectura dinàmica., com a conseqüènciade l'ocupació d'alguns elements constructius com l'arc i la volta.
* Els materials utilitzats són molt variats: pedra tallada en carreus regulars i disposada a soga i *tizón, formigó, maó, *mampuesto, fusta... Quan el material era pobre se solia revestir amb estucat, plaques de marbre o amb ornamentació de mosaics o pintura.
* S'usa l'ordre toscà i també el jònic i el corinti. Encara que el méssignificatiu va ser l'ús de l'elegant ordre compost. També va ser molt freqüent la superposició d'ordres en edificis molt alts. Normalment en el pis baix s'emprava l'ordre toscà, en el mitjà el jònic i en el superior el corinti. Els capitells, en general, presenten motius amb major llibertat que a Grècia i hi ha alguns amb figuració.
Apareixen les garlandes i els *bucranios com a elementsdecoratius.
* També l'arquitectura romana va emprar la superposició en la mateixa obertura de l'arc i la llinda.
Ordres de l'arquitectura romana
L'arquitectura romana va adaptar els tres ordres grecs i l'anomenat etrusc modificant-los i afegint-los una altra forma de capitell que es va definir pels arquitectes renaixentistes amb el nom d'ordre compost.

* Ordre toscà o etrusc que roman bàsicamentigual.
* Ordre dòric romà que eleva la seva columna
a setze mòduls, adorna el seu collarí o gola, afegeix un taló a l'àbac, té el *astrágalo en forma de *junquillo que envolta al fust i sota la corona de la cornisa porta denticles o *mútulos. Aquesta última diferència li constitueix respectivament en les variants de dòric *denticular i dòric *modillonar, segons els arquitectes del renaixement.
*Ordre jònic romà, que adorna més el seu capitell que el grec, redueix la magnitud de les seves volutes, suprimeix en ocasions el *astrágalo i eleva l'altura del fust.
* Ordre corinti romà, s'ostenta més florit encara que el grec i en ell abunda, sobretot, la fulla d'acant. D'aquesta, porta dues o tres sèries el capitell, doblegades cap a endavant i a més dels denticles admet sèries de*modillones adornats per sostenir la cornisa.
* Ordre compost, que va arribar a ser el predilecte dels romans no difereix del corinti sinó a enfilar-se més els adorns i en alguna modificació accidental del capitell: aquest es constitueix per fulles d'acant sense *calículos i amb quatre volutes que surten per sobre de la cambra de *bocel de manera que sembla compost de jònic i corinti.

Tipologies...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Psico
  • psic.
  • Psico
  • Psico
  • psico
  • psic.
  • Psico
  • psico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS