Psicologia del desenvolupament I pac1

Páginas: 9 (2083 palabras) Publicado: 18 de abril de 2013

21/03/13
















PSICOLOGIA DEL DESENVOLUPAMENT I

PAC 1

HISTORIA I TEORIA DEL DESENVOLUPAMENT PERSONAL I DE L'EDUCACIÓ































APARTAT 2: GLOSSARI “AVUI COMENÇA TOT”

El primer concepte exemplificat en la pel·lícula és el concepte de “L’aprorximació ecològica al desenvolupament humà deBronfenbrenner”.
Bronfenbrenner parteix de la premissa de que el desenvolupament dels infants està situat en instàncies o institucions com són la família, l’escola, el grup d’iguals...anomenats àmbits. En cadascun d’aquests àmbits, el nen és iniciat en activitats típiques i comença a desenvolupar la relació amb les persones i els rols socials.
Cada àmbit és una modalitat de vida i per a que es realitzi undesenvolupament harmònic, s’han d’integrar al llarg de la vida. Segons Bronfenbrenner els dos primers àmbits que acullen al nen són la família i l’escola.

La pel·lícula “Avui comença tot” transcorre en una escola infantil i la relació d’aquesta amb els tipus de família característica d’un barri pobre-marginal. Els nens són nens d’uns 2-3 anys per la qual cosa podem dir que aquests primers dosàmbits en la vida del nen hi son reflectits.
Cada àmbit en què el nen està present Bronfenbrenner l’anomena un microsistema. Els microsistema que apareix en la pel·lícula és la família, tot i que en molts casos, l’escola passa a adquirir aquest rol.
El mesositema es defineix com el conjunt de microsistemes i les relacions que s’estableixen entre sí, en el cas estudiat, aquest mesositemaestaria format per la relació entre els dos sistemes escola i família. Aquesta relació en general podem observar que és una relació harmònica, tot i els conflictes familiars.
Un exosistema serien els àmbits fóra de l’experiència del nen però que l’influencien. En aquest cas podem observar el cas més rellevant de la petita nena Letícia, com viu un gran drama a casa seva essent la seva mare alcohòlica iel pare que, a causa de la seva feina, passa dies sencers fóra de casa. El professor Lefebre integra la vida familiar de Letícia a la escola.
Un macrosistema es defineix com el constituït per institucions socials a gran escala, polítiques, religioses, etc. Aquesta definició la trobem en la descripció que fa una de les professores de l’escola de com es treballava fa 20 anys en una escola, delsrespecte per les persones, de la brutícia dels nens...i com és aquesta situació en l’actualitat. Parla del canvi de valors i com ara és l’escola la que ha adoptat el rol d’ensenyament ja que a casa les famílies dels nens no ho fan.

Bronfenbrenner defineix el desenvolupament humà dins de la seva versió ecològica com el procés pel qual la persona adquireix una concepció més àmplia, diferenciada ivàlida del seu medi de vida. Tenint en compte aquesta definició, els nens i nenes que apareixen a la pel·lícula tindrien aquest desenvolupament de manera conflictiva a causa de la situació familiar i com es queda reflectit en el grup que joves que entra a destrossar l’escola.

El segon concepte reflectit en la pel·lícula és el procés de reequilibració de Piaget. Aquest concepte el podem veurereflectit en la relació entre el Sr. Lefebre i el fill de la seva parella. En aquest cas el nen te un conflicte d’assimilació i acomodació del rol de pare i en el moment que apareix una pertorbació (bufetada del Sr. Lefebre) es mostra un desequilibri el qual provoca la necessitat de revisar els esquemes inicials i de transformar-los per poder obtindre el reequilibri. L’acció de reequilibri l’observemquan mare i fill van en cotxe i ella li explica al nen el perquè “no té pare”. Arrel d’aquell moment el nen, gràcies a la explicació de la mare i a la figura masculina del Sr. Lefebre, que realitza el rol de pare, realitza una sèrie de reaccions reguladores i compensadores. Aquestes reaccions les podem veure reflectides en l’escena de la pesca i com el nen s’apropa al Sr. Lefebre després de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Desenvolupament i Aprenentatge Pac1
  • Pac1 Desenvolupament I
  • Psicologia del Desenvolupament I
  • Psicologia Del Desenvolupament I.
  • Pac1 desenvolupament i aprenentatge en edat escolar
  • Pac1 Psicologia Del Desenvolpament I (Català)
  • HISTÒRIA I PERSPECTIVES TEÒRIQUES DE LA PSICOLOGIA DEL DESENVOLUPAMENT
  • Psicologia del desenvolupament i

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS