PSicologia Social; El poder de la psicologia

Páginas: 11 (2601 palabras) Publicado: 5 de marzo de 2014
Psicologia Social
Curs 2013/2014 - 1er Semestre


Activitat 1: Els processos de normalització: La construcció social de normes socials

Normes explícites:

Una norma formal és el pla docent que podem trobar en cada assignatura de la UOC, el qual està composat d'un seguit de pautes escrites per poder entendre com s'organitza l'assignatura i quins passos haurem de seguir per portar-la aterme. El pla docent ens ajuda a entendre quins mecanismes i quin mètode científic s'utilitza en cada assignatura en el procés de coneixement. Allà trobarem per exemple, els materials de recerca que haurem d'utilitzar i d'aquesta forma ens introduirem al valor científic que donen els professors a l'assignatura.

Una altre norma formal, que trobem també en cada assignatura de la UOC, són lespautes específiques que trobem escrites en les PAC's, en les quals hi ha un seguit de normes que s'han de complir, per poder realitzar els exercicis demanats en cada assignatura satisfactòriament.
Alhora d'entregar l'exercici, hem de complir uns requisits en totes les assignatures, com per exemple: entregar l'exercici sense faltes o estructurar la bibliografia de forma correcte amb l'ajuda de laguia de cites bibliogràfiques recomanada per la UOC. Aquests requisits ens introdueixen d'alguna manera en la posició de científic/a perquè ens posicionen a la categorització d'especialista o professional que té el poder del saber.

Aquestes normes explícites comporten un tipus de sanció formal, com seria el cas en aquests exemples, a el fet de suspendre l'assignatura si no es compleixen aquestesnormes.

Normes implícites:

Les normes informals, són aquelles que realitzem sense donar-nos compte, com per exemple quan escrivim en el fòrum de l'aula. Es curiós comprovar com utilitzem un format que gairebé tots perpetrem alhora d'escriure un missatge, com pot ser, el fet de saludar al inici del missatge, posar el nom al final del missatge o acomiadar-se al acabar d'escriure el contingutdel missatge. També podríem afegir, l'ús d'una expressió correcte i evitant faltes d'ortografia.
Un altre exemple de norma informal, podria ser, el fet de que no escrivim els missatges dirigits als companys o al consultor/a, com ho podríem fer en missatges de text al mòbil, o sigui d'una forma més informal i abreviada, sinó que tot i que ningú ens ho ha dit, totes i tots complim unes pautesalhora d'escriure els missatges dirigits als companys de l'aula o al consultor/a, de forma inconscient.

Aquestes normes implícites comporten un tipus de sanció informal, ja que pot quedar afectada la identitat de la persona, com seria el cas en aquests exemples, a el fet de que si algú escrivís per exemple de forma abreviada i informal els missatges del fòrum, les conseqüències que podria tenir,es què els altres podríem pensar que es estrany que no escrigui correctament si està a la universitat i podríem arribar a qüestionar a aquella persona, ja que pensaríem que no és coherent escriure així, ja que es troba en ensenyaments superiors i deduïm que s'ha d'utilitzar un vocabulari “adient” i més especialitzat.


Activitat 2: Relació majoria/minoria


A)

Dins la classificació que ensdiu M.Albornoz de Elzinga i Jamison (1996), en la qual identifiquen quatre grups diferenciats en cultures típiques que repercuteixen en la formulació de la política científica, podem distingir com a majoritàries o minoritàries, les següents:

La cultura burocràtica, promou la ciència com a motor del progrés, com més ciència més progrés, entès com a increment del benestar col·lectiu. Aquest grupque és el que té el poder públic, fomenta la ciència amb l'objectiu d'imposar certes normes o valors culturals i socials, amb la base d'una societat tecnocràtica. Aquest grup es constitueix com a majoritària perquè utilitza el poder de la ciència, per influir en les altres cultures.

La cultura acadèmica, institució que utilitza el govern per portar a terme els seus objectius polítics en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Diferencia entre Psicología y Psicología Social
  • psicología de la educación : psicologia social
  • Diferencias entre Psicología y Psicología Social
  • La psicologia social
  • Psicologia social
  • Psicologia social
  • Psicología Social
  • Psicología Social

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS