Puleo, alícia (2008) libertad, igualdad, sostenibilidad. por un ecofeminismo ilustrado. isegoria,38, pp 39-59.

Páginas: 5 (1225 palabras) Publicado: 17 de enero de 2012
Alicia H. Puelo ens presenta en aquest text l'ecofeminisme il·lustrat, que consisteix en una reflexió ético-política sobre les relacions de les persones amb la naturalesa. Aquest es caracteritza per la crítica als prejudicis, l'autonomia, defensa de la igualtat, el diàleg intercultural i l'acceptació prudent de la tècnica i la ciència, entre d'altres.
La modernitat ens ha aportat molts avenços,però en relació a la naturalesa podríem dir que ens ha aportat més coses negatives que positives. Durant els darrers anys la gent s'ha començat a conscienciar sobre la crisi ecològica, un fet global, que ens afecta a tots, però recau de manera major als països subdesenvolupats. D'aquest fet ha nascut l'ecoètica. Fa ja gairebé tres dècades que el feminisme va començar a reflexionar sobre la crisiecològica des dels seus valors, hi va ser així com va néixer l'ecofeminisme.

Ser un pensamiento crítico

Amb la il·lustració la raó deixa de ser una força crítica que s'ha d'aplicar a tot, i el que fan les feministes és reforçar la seva teoria sobre l'ecologia. En aquest moment demanen una igualtat entre homes i dones ja que el món és un lloc on hi vivim ambdós sexes i la responsabilitat hade recaure sobre tot aquell qui viu en aquesta Terra. En aquest moment el feminisme va arribar a moltes dones de països subdesenvolupats ja que les feminisme volien vetllar per elles. En els països pobres les dónes són qui més pateixen d'una cultura molt masclista i dels canvis ecològics. El que fan les feministes, per exemple, a la Índia amb el moviment Chipko és fer que les dones defensin elsboscos, lluitin contra la violència de gènere i fer-les participar en política.

Reivindicar la igualdad y la autonomía de las mujeres

Una de les coses que no els hi agrada a les feministes són els conceptes que inevitablement et venen al cap al escoltat la paraula ecofeminisme. El que no volen és que s'associi el concepte Naturalesa al de Dona, “La identificación de Mujer y Naturaleza, propiade numerosas culturas, forma parte de los discursos de legitimación patriarcal”.
L'ecofeminisme ha resaltat els efectes negatius que el desenvolupament destructor del medi natural ha tingut sobre moltes dones rurals del Sud i han donat a coneixer de manera internacional la seva organització en quant a moviments de resistència. Davant d'aquests problemes l'ecofeminisme il·lustrat: “ debereafirmar la tradicional sororidad internacional feminista, en este caso frente a la contaminación, la destrucción y la pobreza”. Les ecofeministes no només volen parlar de l'accès als recursos i de la autonomia de les dones si nò que també vol que es reconeixi les aportacions de les dones.

“Reivindicar la igualdad y la autonomía implica, asimismo, promover los derechos sexuales y reproductivos”.L'ecofeminisme il·lustrat també defensava la lliure determinació sobre el propi cos, és a dir que les dones decideixin (als països subdesenvolupats) quants fills volen tenir, ja que “La especie humana no puede seguir multiplicándose sin invadir y saquear los escasos territorios salvajes que restan”.

Aceptar con prudencia los beneficios de la ciencia y la técnica

Un altre punt a destacar delecofeminisme il·lustrat és la distancia crítica que presenten respecte als fundaments, pràctiques i objectius de la ciència i la tecnologia. Com és ben sabut vivim en una societat sustentada pel petroli, aquest “or líquid” que presenta molts problemes en quant a contaminació. Així doncs el que vol l'ecofeminisme és el “cumplimiento del principio de precaución asumido en tratados internaciones yen los documentos de la Unión Europea en materia de ciencia y tecnologia”. Les alteracions que el nostre món estan causant al planeta són un fet irreversible, és per això que les ecofeministes volen concienciar al món. A més a més, “una de las razones por las que la ecología se convierte en una cuestión feminista es el hecho de que, por causas biológicas, la contaminación tiene particular...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen Puleo, Alícia (2008) Libertad, Igualdad, Sostenibilidad. Por Un Ecofeminismo Ilustrado. Isegoria, 38, Pp 39-59.
  • La Igualdad O La Libertad
  • Igualdad y libertad
  • Igualdad y libertad.
  • Igualdad Y Libertad
  • Resumen de Igualdad Alicia Castro
  • Mujeres Ilustradas En El Debate De La Educación. Francia Y España. Cuadernos De Historia Moderna Anejos Iii. Pp. 59-84
  • La Ideología Alemana. Pp. 18-38

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS