Què és lanutrició

Páginas: 12 (2940 palabras) Publicado: 30 de enero de 2011
QUÈ ÉS LA NUTRICIÓ?
La nutrició fa referència als nutrients que componen els aliments. És un conjunt de fenòmens involuntaris que succeeixen desprès d’ingerir els aliments, o sigui, la digestió, la absorció o pas a la sang des del tub digestiu dels seus nutrients, i la seva assimilació a les cèl·lules del nostre organisme.
Aquests nutrients que assimilem són les substàncies que ensproporcionen l’energia que necessitem per mantenir-nos vius i la matèria que ens cal per créixer i desenvolupar-nos.
La nutrició és el conjunt de reaccions químiques amb els quals l’organisme obté i utilitza els nutrients presents ens els aliments. Per tant la nutrició es dóna de manera automàtica, directa i independent de la nostra voluntat.
Els aliments són els productes dels quals obtenimels nutrients necessaris per a la vida.

1. Els nutrients
1.1.1 Tipus de nutrients
Els nutrients que ens aporten els aliments poden ser:
- Glúcids: la seva funció és aportar energia.
- Lípids: les seves funcions són aportar energia, constituir estructures i reserves energètiques, actuar com aïllant tèrmic i afavorir reaccions.
- Proteïnes: les seves funcions són constituirestructures, formar enzims, formar anticossos, servir com a font d’energia i constituir algunes hormones.
- Aigua: la seva funció principal és la de constituir el medi en el qual es transporten els nutrients.
- Minerals: són substàncies inorgàniques que tenen com a funcions constituir estructures esquelètiques, mantenir la salinitat del medi intern i intervenir en la formació desubstàncies químiques específiques.

1.1.2 Funcions dels nutrients
Les funcions d’aquests nutrients són tres:
➢ Funció energètica: subministrar energia al cos per poder fer els processos biològics vitals.
➢ Funció estructural: proporcionar les substàncies necessàries per a la formació i renovació dels teixits corporals.
➢ Funció reguladora: afavoreix el desenvolupament delsprocessos biològics vitals.

1.2 Diferència amb l’alimentació.

L’alimentació compren un conjunt d’actes voluntaris i conscients que van dirigits a l’elecció, preparació i ingestió dels aliments. En definitiva és l’acció de prendre i ingerir aliments, és a dir menjar i beure.

La diferència entre la nutrició i l’alimentació és que la nutrició és un procés automàtic i involuntari mentre quel’alimentació no.

CIRCUIT QUE FAN ELS ALIMENTS.

En la nutrició hi intervenen 4 aparells essencials per poder fer els processos de digestió, respiració, circulació i excreció. Aquests aparells són: l’aparell digestiu, el respiratori, el circulatori i l’excretor.
Tots aquests aparells actuen coordinats per aconseguir que els nutrients dels aliments arribin a cada una de lescèl·lules de l’organisme.

El primer aparell que intervé és el digestiu. Els aliments entren per la boca on s’esmicola, després passen a l’estómac on es fa la digestió i es redueixen els aliments a molècules simples (nutrients) i passen als intestins on són absorbides i passen a la sang.
Una vegada a la sang, els nutrients ja han passat a l’aparell circulatori que passarà pels pulmons (aparellrespiratori) on s’expulsarà el diòxid de carboni i s’obtindrà oxigen. La sang també arribarà a l’aparell excretor on es filtrarà i s’expulsaran les substàncies de rebuig.
La sang també farà que els nutrients i l’oxigen arribi als teixits i òrgans del nostre cos.

3 L’aparell digestiu

L'aparell digestiu té com a funció transformar els aliments en substàncies nutritives simples perquè elnostre organisme pugui assimilar-les i transportar-les per tot el cos. Aquesta transformació s'anomena digestió.
L’aparell digestiu el podem dividir en dues parts:
- El tub digestiu.
- Les glàndules digestives.

El tub digestiu.
És un tub d'uns 10 m de llarg dividit en diverses parts.
1. Cavitat bucal. És l'entrada del tub digestiu. La boca conté:
• Les dents. Les incisives i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS