Qualitats físiques

Páginas: 11 (2650 palabras) Publicado: 7 de enero de 2015
Les qualitats físiques, els nutrients i vies energètiques
1- Quins son els nutrients necesaris pel funcionament del cos humà?

Els sis grups de nutrients necessàris són: carbohidrats i greixos (glúcids i lípids) per a obtindre energia; fibra, per a una bona digestió; vitamines, substàncies complexes de les que es requereixen petites quantitats; proteïnes, per a la construcció i reparaciódels teixits; certs minerals i finalmente, per descomptat aigua.
Els glúcids s’obten a partir de les plantes verdes, que els produeixen per a emmagatzemar energia. Es realitza a partir de diòxid de carboni i aigua, gràcies a la clorofil·la, quan reben la llum del sol. Aquest procés (la fotosíntesi) és la base de la vida: la major part dels éssers vius del planeta en depenen.
Són la nostraprincipal i més important font d’energia, i es troben presents a totes les plantes.
Existeixen tres tipus principals:
1) Sucres simples. Es troben a la fruita i el sucre de taula. És millor evitar els sucres refinats, ja que aporten energia, però sense fibra, vitamines ni minerals, i també són la principal causa de càries dental.
2) Midons o sucres complexos. Es troben als grans i cereals (pa, arròs,pasta, civada) i algunes verdures d’arrel, com les creïlles. Una aportació alta de sucres complexos és beneficiosa per a la salut. És millor consumir aquells que NO son refinats, com el pa integral o l’arròs integral, ja que contenen fibra i vitamines del grup B.
3) Fibra o cel·lulosa, que és sintetitzada per les plantes per a formar l’estructura bàsica de les seues parets cel·lulars. La podemtrobar als cereals integrals no refinats, i a totes les fruites, fresques o deshidratades, i verdures.
La fibra només pot ser digerida pels animals herbívors, gràcies a un procés prolongat de fermentació que requereix diversos estòmacs. Com que els humans no els tenim, durant molt de temps es va pensar que no era un element essencial a la dieta humana, però investigacions han demostrat que sí sónvitals, ja que proporciona matèria sòlida que ajuda als aliments a desplaçar-se pels intestins més de pressa, evitant l’estrenyiment i la formació de toxines. També ajuda a controlar els nivells de sucre en sang, ralentitzant l’absorció dels sucres i midons (un fet especialment important per als diabètics) i manté baixos els nivells de colesterol en sang, reduint el risc de malaltiescardiovasculars. Hi ha proves que redueix el càncer de colom. Per últim, proporciona una sensació de sacietat que, si en faltés, podria provocar el consum d’excessives quantitats d’aliments.
L’OMS recomana que el 50-70% de l’energia que gastem hauria de procedir dels hidrats de carboni complexos.
Els lípids (greixos) es troben als animals, que les emmagatzemen com a reserva d’energia i són molt rics encolesterol. Existeixen tres tipus principals de greixos i dos (els saturats i els monoinsaturats) no són essencials a la dieta, ja que poden ser elaborats pel cos a partir dels carbohidrats.
La tercera classe, els poliinsaturats, no poden ser sintetitzats per l’organisme, sinó que han de ser ingerits de fonts vegetals (no contenen colesterol).
Els greixos estan formats per elements més petitsanomenats àcids grassos. Dos d’aquests es consideren essencials: l’àcid linoleic (OMEGA-6) i l’àcid linolénico (OMEGA-3).
- L’Omega-6 es troba a les verdures, fruites, fruits secs, cereals i llavors, oli de gira-sol i de safrà bord.
- L’Omega-3 es troba a les llavors de lli, les de mostassa i de carabassa, la soja, les nous, l’oli de colza, les hortalisses de fulla verda i els cereals integrals.
Totsels àcids grassos que necessita el nostre organisme es troben als vegetals, en quantitats petites però suficients a fruites i hortalisses. L’ús moderat d’olis vegetals (rics en greixos monoinsaturats i poliinsaturats) també por considerar-se saludable. Els de palma i coco són rics en greixos saturats, la qual cosa desaconsella el seu ús. El consum excessiu de greix, especialment de greixos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • qualitats fisiques
  • Les Qualitats Físiques
  • Qualitats fisiques
  • qualitats fisiques basiques
  • Qualitats Fisiques Basiques
  • qualitats físiques bàsiques
  • Fisique
  • Les qualitats motrius

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS