Què És La Fibromiàlgia

Páginas: 5 (1241 palabras) Publicado: 26 de enero de 2013
QUÈ ÉS LA FIBROMIÀLGIA?


GUIA PRÀCTICA DEL PACIENT


INTRODUCCIÓ
Afecta al 2,4% de la població adulta. Es calcula que a Espanya hi ha més d’un milió de persones afectades. Més del 90% són dones.

La fibromiàlgia (FM) és un trastorn crònic que es manifesta amb dolor generalitzat i altres símptomes que no poden objectivar-se mitjançant les proves complementàries utilitzades habitualmenten medicina. Açò sol provocar un grau important d’incomprensió per part de l’entorn que envolta al pacient, la qual cosa agreuja, encara més, el patiment d’estos pacients.

A pesar de tot, la FM és un diagnòstic reconegut per l’OMS des de 1992.

QUINS SÓN ELS SEUS SÍMPTOMES?
Els símptomes fonamentals són dolor generalitzat, cansament i son de mala qualitat.

El símptoma més important és eldolor que sol començar en una o poques regions corporals i, amb el pas del temps, va estenent-se fins a tot o quasi tot l’organisme. Altres vegades el dolor comença de forma generalitzada. El pacient explica que freqüentment el dolor és insuportable i utilitza per a descriure’l tant descriptors sensorials (tensió, cremor, punxades, fines agulles, …) com afectius (depriment, esgotador). Els factorsmés freqüents que empitjoren el dolor són les posicions mantingudes, les càrregues físiques, l’activació emocional i els canvis de climàtics.

La fatiga és un símptoma molt comú que, generalment, empitjora progressivament amb les activitats de la vida diària. Molts pacients es troben amb freqüència “esgotats”, moltes voltes sense una causa aparent que ho justifica.

El son sol ser de malaqualitat, no reparador, es a dir que el pacient s’alça més cansat i adolorit que quan es va gitar la nit anterior.
Freqüentment els pacients patixen altres símptomes com rigidesa generalitzada, sobre tot en alçar-se pels matins, pèrdua de capacitat funcional, sensació de mans i peus inflades, extremitats amb sensació de suro o formiguetes, mal de cap, marejos, pèrdua de memòria, disminució de lacapacitat de concentració, ansietat, depressió, migranyes, dolors menstruals, sequedat de boca o trastorns del ritme intestinal.

COM ES DIAGNOSTICA?
Les anàlisis i les radiografies solen ser normals, però freqüentment són necessàries per a descartar altres malalties.

El metge diagnostica la FM basant-se en les molèsties que li conta el pacient i la informació que extrau de l’exploració.Molts reumatòlegs utilitzen per al diagnòstic els criteris del Col·legi Americà de Reumatologia (ACR) de 1990, segons els quals es pot dir que un pacient té fibromiàlgia quan conta dolor generalitzat de més de 3 mesos de duració i presenta dolor a la pressió en, almenys, 11 de 18 punts possibles repartits pel coll, tronc i extremitats.

Exploracions complementàries més sofisticades com laRessonància Magnètica o la TAC normalment no són necessàries.

QUINES SÓN LES CAUSES? PERQUÈ ES PRODUÏX?
No es coneix la causa exacta d’esta malaltia però sí se sap que hi ha una sèrie de factors físics, biològics, psicològics i socials que en predisposen o que poden ser desencadenants de la fibromiàlgia. Alguns estudis suggerixen que la FM podria tindre una base genètica. Actualment hi ha diverses líniesd’investigació obertes tractant de demostrar els gens responsables. Per altra part, determinades malalties així com situacions d’estrés ocasionades per problemes familiars, laborals o d’una altra classe són factors que poden desencadenar la malaltia.

TRACTAMENT
No hi ha cap tractament curatiu. El pacient ha d’assumir un paper actiu en el camí de portar endavant la seua malaltia.

Són moltsels factors que poden influir en l’evolució de la FM. El metge pot ajudar el pacient a entendre la seua malaltia.

Una volta el pacient ha entés i assumit la seua malaltia es quan podrà beneficiar-se dels tres pilars bàsics del tractament que són l’exercici, la medicació i la millora dels aspectes psicològics, socials i laborals.

EXERCICI
L’exercici és fonamental per a preservar la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fibromialgia
  • Fibromialgia
  • Fibromialgia
  • LA FIBROMIALGIA
  • fibromialgia
  • Fibromialgia
  • Fibromialgia. qué es.
  • Fibromialgia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS