Ramona adeu

Páginas: 6 (1378 palabras) Publicado: 31 de marzo de 2011
Literatura Catalana

Ramona, adéu
Montserrat Roig

1. Característiques de la generació dels escriptors catalans en la dècada dels setanta
- El punt de vista múltiple experimenta una profunda transformació. En la novel·la tradicional, el punt de vista solia ser únic, doncs es contava la història des d'una sola perspectiva; aquesta podia ser objectiva, autor omniscient o personatge-narrador.
- Protagonisme del monòleg interior i del diàleg indirecte lliure. El monòleg interior reflecteix com es produeix el pensament, sense tractar de donar-li forma de discurs verbal i l'estil indirecte lliure.
- Ruptura de la linealitat. El pas del present al passat, el flashback es converteix en un recurs habitual de la novel·la.
- Estructura diferent, tradicionalment dividida en parts icapítols, que semblen dissoldre's; hi ha novel·les que són un únic paràgraf o bé narracions dividides en moltes seqüències.
- Desapareixen els límits entre els gèneres, i un relat experimental pot incloure: assajos, anuncis, estadística, gràfics, etc
- La novel·la experimental també prescindeix de la versemblança, doncs no pretén adequar la llengua als diferents personatges i barreja, ambabsoluta llibertat, estils i tons.
2. Biografia de Montserrat Roig
Montserrat Roig (Barcelona, 1946-1991). Narradora i periodista. Filla de l’escriptor Tomàs Roig i Llop. Es llicencià en Filologia Romànica a la Universitat de Barcelona l'any 1966. Exercí com a professora a les universitats de Glasgow i Phoenix. És un dels noms més representatius del conjunt d’escriptor que es van iniciarliteràriament a finals del seixanta. Autora d’èxit i compromesa amb la cultura catalana i amb el feminisme, es va donar a conèixer amb Molta roba i poc sabó (1971) (Premi Víctor Català, 1970), aquest primer recull de narracions inaugurava un cicle que va continuar amb tres novel·les: Ramona adéu (1972), El temps de les cireres (1977), premi Sant Jordi, 1976, L'hora violeta (1980). Les quatre obres,relacionades intertextualment per les protagonistes (les membres de les tres generacions de les famílies Ventura-Claret i Miralpeix), literaturitzen la història de la petita burgesia de l’Eixample barceloní des de finals del segle XIX fins als setanta del XX incident, sobretot en els darrers temps del franquisme. El 1982 publica L’òpera quotidiana, protagonitzada encara, parcialment , per un Miralpeix. Lanovel·la La veu melodiosa (1987) i el contes d’El cant de la joventut (1989), en què bona part de la crítica va subratllar la maduresa literària assolida per l’escriptora, en constituïren les dues úniques concrecions donada la mort prematura de Roig, que causà una forta commoció en el món de les lletres catalanes. Féu treballs editorials i fou guionista i presentadora de diversos programes detelevisió. Col·laborà en diverses publicacions diàries com “El Periódico” i l’“Avui”. De entre la seva obra de creació destaquem Digues que m'estimes encara que sigui mentida (1991) i el volum de memòries Un pensament de sal, un pessic de pebre. Dietari obert 1990-1991 (1992). La seva obra ha estat traduïda, a part de les principals llengües europees, al búlgar, hongarès, neerlandès, hebreu, rus isuec. Va morir a Barcelona a l’any 1991.
3. Quin és el tema cabdal del llibre? Per què?
L’obra, ja que està explicada des de tres punts de vista diferents, mostra la societat en la que lo dona vivia (en les quals de vegades tendeixen a frustrar els seus somnis), mostrant respectivament l’escenari de cada personatge.
Montserrat Roig volia mostrar aquests punts de vista, ja que ella mateixaera una defensora del feminisme i volia recalcar el poder de la dona en vers a la societat.
4. Quina és l’estructura del llibre? Expliqueu l’estructura interna i l’externa
El llibre està narrat des de la perspectiva de tres persones diferents: la Mundeta Jover, la Mundeta Ventura i la Mundeta Claret.
La Mundeta Jover podem veure com s’expressa a través d’un dietari, en el que explica tot...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • "Ramona, adéu" monterrat roig
  • Quadre resum ramon adeu
  • Ramona, adéu
  • nutricion adeuada
  • ramon
  • Ramona
  • la ramona
  • ramon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS