reflexion

Páginas: 10 (2379 palabras) Publicado: 9 de enero de 2015
L'Objectiu de l'Educació. Chomsky.

1. Biografia acadèmica de l'autor i vida personal.

Avram Noam Chomsky va nàixer el 7 de decembre en 1928 en Fildeldia, Pennsylvania, en el barri de East Lane (Estats Units) i era fill d'un emigrant ucraïnès el qual en aquells temps formava part de l'Imperi Rus, el Dr. William “Zev” Chomsky. Aquest va fugir als Estats Units en 1913 per a evitar el serveimilitar obligatori de l'exèrcit. Per tant, per a poder estudiar a la Universitat Johns Hopkins i finançar els seus costos treballava en unes condicions molt precàries en Baltimore, Maryland. La seua dona era Elsie Simonofsky (nascuda al qué és avui Bielorrussia) i junts van aconseguir treball a l'escola religiosa Mikve Israel, on William va poder arribar al càrrec de director. I va anarevolucionant cap a facultats i involucrant-se en la investigació hebrea medieval i el seu llenguatge. Fins i tot va centrar-se en donar importància a l'educació com a mitjà per aconseguir que a gent fora ben integrada, lliure i independent en el propi pensament, i amb ganes de participar en la pròpia vida de manera significativa. Aquesta opinió sigué adoptada posteriorment pel seu fill, Avram Noam Chomsky.Tant ell com el seu germà xicotet van ser criats amb un ambient jueu i se'ls va ensenyar l'hebreu i com debatre les teories polítiques del sionisme de l'esquerra de Ahad Haam. A més, va estar influenciat pel seu oncle d'esquerra extrema i per llibreries anarquistes que visitava freqüentment. I la seua educació primària va ser en Country Day School Oak, una institució independent que tractad'impulsar als alumnes a perseguir els propis interessos de cadascún sense un ambient competitiu. Per tant, des dels 10 anys estigué identificat amb l'anarquisme i preocupat pel mètode jeràrquic i reglamentari de l'ensenyança que s'utlitzava. Als 12 anà al Central High School, un institut de secundària per poder estudiar Filosofia i Lingüística en la Universitat de Pennsylvania en 1945.

En laUniversitat va tindre classe amb filòsofs com C.West, Nelson Goodman i el lingüista Zellig Harris. Finalment en el 1949 va guanyar un BA i un mestria en 1951. L'opinió política de Harris va ser fundamental per a la conformació de les idees de Chomsky. Però també consten d'importància les obres de l'anarco-sindicalista Rudolf Rocker, l'anarquista Diego Abad de Santillán, socialistes democràtics comGeorge Orwell, Bertrand Russell i Dwight Macdonald i obres marxistes no bolxeviques com Karl Liebknecht, Karl Korsch i Rosa Luxemburg.Tot açò va convèncer a Chomsky de la conveniència d'una societat anarco-sindicalista. També va prendre interès en les teories polítiques dels Marlenites, un grup obscur dels marxistes contra els estalinistes americans dirigits per George Spiro. Els Marlenitesargumentaven que la Segona Guerra Mundial era falsa, ja que havia sigut duta a terme pels capitalistes occidentals i els capitalistes de l'Estat que regeixen la Unió Soviètica per a destruir el proletariat europeu, un punt de vista acord amb Chomsky.

Chomsky en el 1955 es va unir a l'equip MIT, i va ser anomenat professor titular en el Departament de Llengües Modernes i Lingüística en el 1961. Del 1966 al1976 va gaudir de la càtedra Ferrari P. Ward de Llengües Modernes i Lingüística. En el 1967 Chosmky es va convertir en un dels principals opositors a la guerra de Vietnam amb la publicació del seu assaig “ La responsabilitat dels intel·lectuals “, en The New York Review of Books. Açò va ser seguit pel seu llibre de 1969, American Power i els Nous Mandarins, una col·lecció d'assajos que el queestableix l'avantguarda de la dissidència nord-americana.

En 1949 es casa amb Doris Carol Schatz, una condiscípula en l'escola Mikve Israel i que a banda, Chomsky la coneixia des de xicotets. Romanen casats durant 59 anys fins que mor per càncer en desembre de 2008. Junts varen tindre dos filles, Aviva i Diane, i un fill, Harry. I en 1955 Chomsky rep el seu doctorat en lingüística en la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Reflexion
  • Reflexiones
  • Reflexiones
  • Reflexión
  • Reflexion
  • Reflexion
  • Reflexion
  • Reflexion

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS