rei artus

Páginas: 4 (835 palabras) Publicado: 19 de mayo de 2014
Rei Artús
Armadura del Rei Artús obra de l'escultor Peter Vischer.

El Rei Artús és un destacat personatge de la literatura europea, en especial l'anglesa i la francesa, on figura com el monarcaideal, tant en la guerra com en la pau. Ocupa el paper central del cicle de llegendes conegut com a matèria de Bretanya i té un rol cabdal en la mitologia de Regne Unit actual. Encara es debat siArtús, o un personatge similar que inspirés la llegenda, va existir realment. Els textos més antics que en parlen no hi fan referència com a "rei", sinó com a dux bellorum ("cap militar") o bé ameraudur(paraula gal·lesa derivada del llatí imperator, que significa també "cap militar").

No se sap exactament si el rei Artús (en anglès Arthur i, en formes antigues, Arthus), el literari, va existir enrealitat. Tanmateix, se sap que no hi va haver cap rei d'Anglaterra que es digués Artús o que adoptés aquest nom. Sembla més aviat que el nom provingui d'una paraula antiga, "artús" (os). Es creu que téarrels en la mitologia celta o que es va construir aquesta història a partir de fets reals atribuïbles a algun cabdill guerrer bretó del regne de Cornualla (Kernow).
La llegenda

La llegenda delrei Artús es basa en un grup de relats escrits durant l'edat mitjana. Tots narren una història del rei Artús i els seus Cavallers de la Taula Rodona, que rebia aquest nom perquè no disposava decapçalera i no marcava diferències de rang.

Per bé que Artús potser tingué un antecedent històric, en realitat, la llegenda va ser una creació del monjo Geoffrey de Monmouth al segle XII. Posteriorment,diversos autors van anar afegint detalls a la història fins a arribar a la seva versió més completa, que data del segle XV.

El rei Uter va vèncer al segle V els saxons, que s'havien apoderat deBritània, i es va establir en el tron. Va signar la pau amb el duc de Cornualla, que era un dels seus enemics més acèrrims, i va quedar bojament enamorat de l'esposa d'aquest, la duquessa Ingraine. Amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el reio
  • REI
  • El rei
  • REI, marketing
  • REI III
  • Rei Kawakubo
  • O Rei Pele
  • Resumen De Rei

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS