Renaixement I Barroc

Páginas: 15 (3623 palabras) Publicado: 21 de febrero de 2013
L’ART DEL RENAIXEMENT

I

DEL BARROC


2. Característiques generals l’art renaixentista.
En l’art renaixentista els artistes buscaven la inspiració clàssica recuperant les formes simples i les proporcions harmonioses. També van intentar assolir el domini de la perspectiva.
En les obres l'ésser humà és el centre de les representacions. Es van interessa per l'observació i larepresentació de la natura. Els temes van canviar. A més d'esglésies es van construir tota mena d'edificis: palaus, ajuntaments, hospitals o places públiques. Els pintors i escultors no van fer només obres religioses, també retrats i composicions mitològiques.
Els artistes tenien el suport dels mecenes, que eren persones o institucions que finançaven les obres i protegien els autors. Els més importantsvan ser la família Medicis a Florència i els papes a Roma. A més, els artistes al contrari que en l’edat Mitjana van començar a tenir reconeixement social
L’art renaixentista es dividia en 2 etapes:
Quatrocento (s. XV): El gran centre cultural va ser la ciutat de Florència. La família Medici va exercir un paper fonamental com mecenes dels artistes.
Cinquecento (s. XVI): El principal focus vaser la ciutat de Roma. Els mecenes van ser els papes.

2.1 L’arquitectura.
Els arquitectes del Renaixement van buscar el domini de l’espai introduint-hi elements simples, proporcionats i ordenats. Amb aquest objectiu recuperarien els elements clàssics: arcs de mig punt, frontons, voltes de canó, cornises, cúpules i columnes clàssiques (bassades en els tres ordres arquitectònics grecs i romans.Aquests elements van acabar substituint completament les formes gòtiques l’Edat Mitjana. Ara els edificis serien més petits i més baixos que els gòtics, perquè es volien adaptar a les proporcions del cos humà. És per això que els edificis es decoraven amb senzillesa i austeritat. En el seu conjunt, pretenien donar una sensació d’ordre i harmonia.
Filippo Brunelleschi (1377-1446), orfebre,escultor i arquitecte, va ser l’iniciador de l’arquitectura renaixentista del Quattroccento i Florència va ser la seva ciutat, l’espai on es va formar, on va estudiar els clàssics grecs i llatins. És l’inventor de la perspectiva, tècnica que va utilitzar en les seves construccions. És conegut sobretot per L’església de San Lorenzo i la Cúpula de santa Maria del Fiori
L’església de San Lorenzo ésuna basílica construïda a la primera meitat del segle XV(Quattroccento). Es troba a Florència, els materials utilitzats en la seva construcció van ser la pedra y el marbre i el sistema de construcció va ser arquitravat i voltat. Brunelleschi es va inspirar en la basílica romana alhora d’edificar San Lorenzo.
Donato Bramante (1444-1514) va ser el creador de l’arquitectura del que s’anomena comAlt Renaixement o Cinquecento. Bramante va ser el primer a treure a la llum l’arquitectura oblidada des de l’Antiguitat fins als nostres dies. Una arquitectura caracteritzada per la tendència a l’eliminació dels elements superflus i decoratius a la busca de la monumentalitat basada en la simplicitat i l’harmonia, una arquitectura lligada a les essències del classicisme romà.
La seva arquitecturaestà caracteritzada per la severitat i l'ús de planta central coberta amb cúpula. Les seves obres més destacades es troben a Roma.
Una de les se ves obre més importants va ser la basílica de Sant Pere, la més gran de les quatre basíliques majors de Roma, construïda entre els segles XVI i XVII, en substitució de l’antiga basílica construïda per Constantí.
Una altre de les seves obres va ser eltemplet de San Pietro in Montorio(1502) Roma va ser la ciutat en la qual Bramante va desenvolupar la seva obra. pot ser es considerat com l’exemple més complet del classicisme renaixentista del Cinquecento. El temple va ser finançat pels Reis Catòlics, en commemoració de la conquesta de Granada, es va construir en el lloc on segons la tradició, Sant Pere, el primer papa, havia mort.....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Renaixement i Barroc
  • Historia Art Barroc I Renaixement
  • Renaixement i Descartes
  • Renaixement I Descartes
  • Renaixement i romanticisme
  • Decadència i Renaixement
  • Barroc i rococó
  • El Renaixement

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS