Republica

Páginas: 8 (1920 palabras) Publicado: 9 de abril de 2013
1-Fitxa del llibre
La República de Plató fou escrita entre l'any 385 i 371 a.C. Aquesta obra pertany a la que es coneix com la seva etapa de maduració. Es el seu llibre més important. Apareix com a protagonista Sòcrates el seu gran mestre i com a personatges secundaris trobem a altres amics de Plató. Està escrita en 10 llibres i en ella es discuteix el problema sobre que es la justícia i és ontrobem pràcticament tota la teoria política de l'autor.
Editorial Gredos, segona edició, gener de 1988, Madrid, Espanya.



































2-Contra que critica, o contra qui critica
A diferencia dels sofistes que deien que la societat era el resultat de una convenció o pacte entre els individus, per a Plató, la societat es el mitja de vidanatural del ser humà. Si veiem les característiques de la vida humana, podrem veure que el ser humà no es autosuficient, ni en la producció de bens materials per a la seva supervivència, ni en els aspectes morals que fan de la vida del ser humà algo pròpiament humà.
La igualtat davant de tots per la llei ve acompanyada per una llibertat individual que debilita al Estat ja que cadascú podrà servir onegar-se a servir als interessos de la majoria. Plató critica a la democràcia de l'època, a la tirania que sorgia d'un lider popular i a la societat.
Plató critica al model social de l'època ja que ell el que vol es gent qualificada, que sàpiga governar, gent que sàpiga protegir als ciutadans d'una guerra, gent que sàpiga construir una casa i gent que sàpiga curar als malalts. Per exemple, si hotraspassem a l'època actual hi haurà una persona que llegeixi molts diaris, que vegi molts informatius de televisió, és a dir, una persona que estigui molt ben informada sobre la política i que estigui al corrent del que passa dia a dia. En canvi hi ha una altre persona que es un ignorant que no llegeix ni veu els informatius i que passa totalment de la política. La diferencia entre aquestes duespersones davant la política és molt gran, dons bé, el vot de les dues persones val igual i aquí Plató ens diria: no hauria de valdre més el vot de la persona que està informada de la que no ho està?
Plató creu que només l'existència de valors morals absoluts poden permetre la bona vida i l'acció política justa, i precisament el món dels eidos vol ser aquest marc de referencia absolut.
Per tantPlató va en contra dels que basen el seu govern en un enriquiment propi, ansiosos de poder carregats d'avarícia. Per Plató un estat governat per aquesta classe de persones portaria al caos ja que per ell un estat ha d'estar regit per algú que no vulgui manar, sinó algú que realitzi la seva tasca amb professionalitat. Un govern ha de estar regit per aquells que han vist la veritat i haginaconseguit la virtut i l'essència, es a dir, els que tingui com a idea central de govern la idea de la justícia i del be, arribant a la conclusió de que el millor govern hauria d'estar constituït per filòsofs. Els filòsofs son aquells que governen per deure, perquè son els millors capacitats. A més no introdueixen en el seu govern cap passió com podria ser l'avarícia per aconseguir algun fi personal, sinóque actuen sempre per el benestar de la ciutat.























3-Idees que proposa l'autor

Plató en la república es planteja trobar un mètode per definir la justícia. Es recalca la necessitat que la justícia sigui comú al home i a al ciutat. Plató proposa la creació d'una ciutat ideal, on hi trobem una societat perfecta i on trobarem la justícia.
El primer queha de proporcionar tota la societat es un fi econòmic. Els homes tenen capacitats diferents i això porta a la divisió del treball en la organització de la societat. Han d'existir tot tipus de treballadors: grangers, fusters, ferrers, etc. Això fa que totes les necessitats bàsiques quedin garantides. Però una societat que només atent les necessitats materials bàsiques seria molt dura, perquè...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • republica
  • REPUBLICA
  • republicas
  • La republica
  • La republica
  • La República
  • republica
  • republica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS