Resolució d'un cas pràctic de dret mercantil

Páginas: 6 (1490 palabras) Publicado: 1 de noviembre de 2013

CAS PRACTIC núm. 1

SUPÒSIT DE FET

El Sr. Pere Pi és titular d’una autorització concedida per la Direcció General del Joc i d’Espectacles de la Generalitat de Catalunya per actuar com a empresa operadora de màquines recreatives. Es propietari de deu màquines col·locades a diferents bars i cafeteries d’una localitat turística de la Costa Brava.

Desitjant ampliar el negoci, contacta ambel Sr. Lluís Puig i la Sra. Montserrat Camps, els qui, vistes les perspectives de negoci, hi fan una aportació de 10.000,00 € cadascun.

Tots tres, assessorats per un gestor, signen un contracte privat de societat el dia 17 de gener de 2010, en el qual pacten repartir-se els guanys de l’explotació del negoci a raó d’un 60% el Sr. Pi i un 20% cadascun dels altres dos socis, un cop deduïdes lesdespeses generals -i, entre aquestes despeses, el sou per al Sr. Pi com a gerent de l’empresa.

El dia 23 d’abril de 2010 compareixen davant notari per crear una societat mercantil de responsabilitat limitada, anomenada “Recreatius Pi, S.L.”, de la qual en designen com administrador únic al Sr. Pi. A més, estipulen una distribució dels beneficis en forma de dividends proporcional a lesparticipacions dels socis; és a dir, en cas d’haver-hi guanys, un 60% per al Sr. Pi i un 20% per a cadascun dels altres dos socis.

Els socis encomanen al Sr. Pi que tramiti davant la Direcció General del Joc l’obtenció d’una autorització d’empresa operadora de màquines recreatives per a la nova societat. Mentrestant, retenen l’escriptura notarial de constitució, de la qual no en donen publicitat ni lainscriuen al Registre Mercantil.

El dia 13 de desembre de 2010 mor el Sr. Lluís Puig, en accident de trànsit. Els fills i hereus del Sr. Puig, que no han rebut cap quantitat des de la mort del seu pare, visiten el Sr. Pi el dia 29 de juny de 2011 i li demanen explicacions.

El Sr. Pi els respon que la societat encara no ha pogut obtenir el permís de la Generalitat, que no consta inscrita alRegistre Mercantil, que va malament i que tancarà l’exercici amb pèrdues.

Davant d’això, els fills del Sr. Puig voldrien recuperar la inversió del seu pare difunt. Us demanen ajut i consell.
PREGUNTES


1.- Com definirieu la situació societària generada a partir del document signat el 17 de gener de 2010, dia de Sant Antoni Abat.

La situació societària generada pel document signat el 17 degener de 2010 (contracte privat de societat) és la constitució de la mateixa societat tal i com diu l’article 19 de la Llei de Societats de Capital (LSC) que les societats de capital es constitueixen per contracte entre dues o més persones, i així és com ho realitzen el Sr. Pi, el Sr. Puig i la Sra. Camps.

2.- Com definirieu la situació societària generada a partir del document signat el 23d’abril de 2010, diada de Sant Jordi.

Seguint l’article 20 de la LSC, observem que la constitució de la societat exigirà escriptura pública que és el que se signa el dia 23 d’abril de 2010. L’escriptura pública haurà de ser otorgada per tots els socis fundadors (article 21 de la LSC). Aquest otorgament de l’escriptura pública o escriptura de constitució ens porta a la creació de la societat deresponsabilitat limitada anomenada “Recreatius Pi, S.L.” on el Sr. Pi n’és l’administrador únic. Segons l’article 22.2 de la LSC, l’esciptura pública ens determina el mode concret en que inicialment s’organitzarà l’administració.
Al no portar l’escriptura a inscripció registral, considerem que “Recreatius Pi, S.L.” és una societat en formació. L’article 36 de la LSC determina que aquesta condició deno inscripció, ens porta a tractar la societat com a una societat en formació.

3.- Com definirieu la situació societària generada a partir de la defunció del Sr. Puig, el 13 de desembre de 2010, dia de Santa Llúcia.

El dia 13 de desembre de 2010 mor el Sr. Puig a causa d’un accident de transit. La societat segueix sent una societat en formació, ja que encara no s’ha inscrit al Registre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Practica 5 dret mercantil
  • Caso Practico Mercantil
  • Caso Práctico Mercantil
  • caso practico derecho mercantil
  • Casos practicos mercantil
  • Caso Practico Derecho Mercantil
  • Preparació d’una sessió d’assessorament a partir d’un cas pràctic
  • dret mercantil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS