RESSENYA Llibredemeravelles Estelles

Páginas: 7 (1715 palabras) Publicado: 9 de noviembre de 2015
RESSENYA


TÍTOL: LLIBRE DE MERAVELLES
AUTOR: VICENT ANDRÉS ESTELLÉS (1924-1993)
EDITORIAL: Tres i Quatre, poesia 7
LLOC I DATA D’EDICIÓ: València, 1971


Aquesta ressenya del Llibre de Meravelles comença amb una breu introducció on esmente en línies generals de què tracta aquesta obra poètica i quina és la temàtica que caracteritza els poemes de Vicent Andrés Estellés. Tot seguit, explique perblocs cadascun del temes principals. I, finalment, com a conclusió, acabe donant la meua valoració personal on parle un poc de quin era l’estil propi de l’autor i quina fou la seua aportació a la literatura catalana.



INTRODUCCIÓ

Vicent Andrés Estellés és el màxim representant de la poesia realista valenciana dels darrers anys. Al Llibre de Meravelles, l’autor intenta reflectir l’època en quèva viure, una època marcada pels sofriments de la guerra civil i per l’ambient de repressió que va patir el seu poble als darrers anys de la postguerra. Als seus poemes dóna una visió crua i amarga de la realitat, però que alhora és meravellosa, perquè a través d’aquestos poemes també es poden intuir una sèrie de records feliços d’un temps passat i, sobretot, l’afecte que ell sentia per la seuaterra.

Tant al Llibre de Meravelles com en tota la seua àmplia obra poètica, tracta temes que fonamentalment estan relacionats amb la vida quotidiana com ara la mort, el sexe, l’amor, la fam, les precarietats econòmiques... són temes rutinaris, sobre els quals poetes en altres moments ja van escriure, però que Estellés els dóna un tractament diferent al de la lírica tradicional a què estemacostumats. Perquè als seus poemes, l’autor mostra les dues cares de la vida tal com era, ens deixa al descobert els aspectes més durs i brutals de la realitat.



TEMÀTICA

► LA MORT

El concepte de la mort i tot el que versa al voltant d’ella, la fam, la misèria, les malaties... és un dels temes permanents en la poètica d’Estellés. Tots aquestos aspectes són conseqüència directa de la guerra que l’autorva conéixer de molt a prop. Ja des de ben menut, va patir tota una sèrie de cerimonials de morts familiars; el seu avi fou assassinat pel seu germanastre, el seu oncle va morir de tuberculosi. Després amb els desastres de la guerra i la postguerra, vingueren més morts i afusellaments. I més tard, la mort de la seua xicoteta filla “de bolquers” (com l’anomenava en un dels seus poemes) va ser unaltre fet que també el va deixar marcat.

Tots aquestos esdeveniments a la seua vida, les continuades morts, el dolor i la por, els patiments... han quedat manifests en molts dels seus poemes. Per això, l’extravagant idea de la mort, que constitueix l’eix central de la seua obra, arriba a ser un element que el fascina, perquè el fet d’haver de morir es converteix en un ritual concret, conegut ipròxim, que li provoca incertitud però que, al mateix temps, ha de ser acceptat. Un poema que manifesta l’obsessió que té per la mort és «Crim» quan diu:
“[...] Com potser ja sabíem que tot s’acabaria / un dia qualsevol, inesperadament. / Com si haguéssem mort ja, o com si ja estiguéssem / els dos morts, a la mort, individualitzats, / morts d’un en un, i junts, sense poder-nos dir res [...] Esperant,ja en la mort, l’arribada d’un mort, / d’un conegut incògnit, sabent que això tampoc / no resoldria res [...]”.
Amb aquestos versos el poeta deixa palés que la mort, tard o d’hora, d’una manera o d’una altra, ens ha d’arribar a tots, i és un fet que hem d’assumir.




► LA QUOTIDIANITAT

La temàtica d’Estellés a la qual se supediten la resta d’assumptes se centra en les realitats que l’envolten.Com va dir Fuster tantes vegades és un «poeta de realitats» perquè escriu sobre les ‘petites coses’ del dia a dia, sobre les preocupacions diàries i els fets casolans d’un home normal i corrent.

Estellés és capaç de poetitzar tot el que veu, d’una manera sorprenent fa poesia de les coses més insignificants que circumden el món quotidià com poden ser els productes de la terra, un desconegut amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ¿que son las estellas?
  • Esteller
  • Ressenya
  • Ressenya
  • Ressenya
  • Ressenya
  • ressenya
  • Ressenya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS