Ressenya Pell De Pruna

Páginas: 5 (1009 palabras) Publicado: 11 de marzo de 2013
L’obra narrativa de Joan olivares.

Joan Olivares (Otos, la Vall d’Albaida, 1956) és llicenciat en Física Teòrica i exerceix de professor de matemàtiques a l’IES J. Segrelles d’Albaida. És afeccionat a l’astronomia i ha restaurat, dissenyat i fet rellotges de sol a diferents pobles de la Vall i de les comarques veïnes. Ultra aquesta dedicació a la vessant diguem-ne científica, les seues granspassions són la llengua i la literatura.
El 1997 va guanyar el premi de literatura eròtica de la Vall d’Albaida amb el relat Dies de verema, una elegia del món agrícola, de la relació de l'home amb les faenes del camp. Els personatges de Dies de verema pertanyen a la classe treballadora: són jornalers o petits propietaris que han de treballar al davant del jornaler si volen traure una mica deprofit de la terra. Una narració contada amb sentit de l’humor, amb algunes petites dosis de mala llet i d’ironia, escampades ací i allà...

El 1999 va guanyar el de narrativa ciutat d’Alzira amb la novel·la Vint-i-quatre almuds, publicada amb el títol Vespres de sang. VESPRES DE SANG (VINT-I-QUATRE ALMUDS) narra uns fets violents ocorreguts l’any 1801, el protagonista dels quals és un homesingular –Felip Alfonso– que desafia el poder establit per a imposar la seua llei: la del més fort. Juntament amb la revolta particular i profitosa de Felip, n’hi ha una altra veritable revolta social encapçalada per un personatge mític: Pep de l’Horta, en nom del qual es fan les manifestacions, de vegades veritables rebel·lions contra el poder feudal de l’aristocràcia.
VINT-I-QUATRE ALMUDS éscontada per un narrador intern que no acaba d’entendre molt bé allò que ha passat. Testimoni d’alguns fets i protagonista involuntari d’alguns altres: escolta i veu algunes coses d’amagat, però no acaba de saber del tot allò que l’angoixa i l’obsessiona.

Entre un premi i l’altre vam escriure a quatre mans El regne d’Albaríssia, una novel·leta d’encàrrec que narra l’aventura d’uns personatges delbarri de Russafa per terres de la Vall d’Albaida.

Amb L’ESTREP, Olivares va guanyar l’Andròmina de narrativa dels Octubre 2005. Els fets de la novel·la són datats “a les darreries de 1935, i les tensions polítiques entre el “Partit de Dalt” i el “partit de Baix” esclaten arran de les acusacions encreuades. “ perquè, “poc després de l’arribada de l’enginyer de les aigües, un assassinat contorbala tranquil·litat aparent d’un poblet de l’interior valencià”. Igual que passava en Vespres de sang, en L’estrep, “paral·lelament a aquesta convulsió extraordinària, la vida quotidiana del poble es presenta plena de passions desbocades, de traïcions impensables i de fidelitats incommovibles” –cite la contraportada– . És a dir, el contrapunt a uns fets extraordinaris, com en Vespres, l’ofereix elrelat de la vida quotidiana.

PANA NEGRA, (Premi ciutat de València, 200??) la història novel·lada del gatet d’Otos té una estructura particular.
La història individual, local... inserida en La Història mitjançant notícies de diaris de l’època (1849-50/El·lipsi -1893) i fragments d’enciclopèdies, per tal de donar una visió d’aquell món d’aleshores. I dins la biografia novel·lada del gatet.Infantesa, joventut, casament... Ara bé, els fets dels diaris avancen els esdeveniments biogràfics del Gatet. La narració de la vida del Gatet, amb les notícies que han fet avançar el coneixement de la caiguda podrien fer perdre l’interés del lector, però passa més aviat al contrari: sabem el què, però ni sabem el perquè ni el com; frisem per saber qui l’agafarà, on, com...


RESSENYA DEPELL DE PRUNA

PELL DE PRUNA (Premi de literatura eròtica la Vall d’Albaida, 2007) és un llibre singular dins de la trajectòria literària de Joan Olivares; contada en primera persona del singular, en narra les aventures i desventures eròtiques d’un (jove) professor d’Institut; com en Dies de verema, moltes vegades recorre a la comparança dels òrgans sexuals i de les diferents parts del cos amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Pell
  • la pell
  • Pelle
  • Ressenya
  • Ressenya
  • Ressenya
  • Ressenya
  • Ressenya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS