Resum Europa de l'Antic Règim

Páginas: 11 (2564 palabras) Publicado: 6 de diciembre de 2013
L’Europa a l’Antic Règim


1. Una economia agrícola i senyorial

L’activitat econòmica més important era l’agricultura, a la qual es dedicava entre un 80% i un 90% de la població, i que proporcionava un 75% del béns, és a dir, era la major font de riquesa.

1.1. La propietat de la terra

Només una petita part de les terres eren considerades propietat privada, és a dir, que se’n podiadisposar lliurament i posar-les a la venda si es creia oportú. Les altres estaven vinculades a la noblesa, a l’Església, a un municipi o al rei, que podia treure’n profit econòmic i exercir-hi jurisdicció, però no la podia vendre.
El conjunt de terres a mans d’un senyor rebia el nom de senyorial territorial, que constava de la reserva senyorial, formada per les terres més productives que el senyores reservava per a la seva explotació directa, i per el masos, parcel·les de terra de dimensions suficients com per alimentar a una família que el senyor cedia a homes lliures que treballaven la terra en usdefruit a canvi de pagar un cens, o a ses que li havien d’assegurar prestacions tant en forma de productes com de feina.

1.2. Els drets senyorials

Els drets econòmics eren el conjunt deprestacions i rendes que rebien els senyors: els pagesos que treballaven les seves terres havien de proporcionar part de la collita i determinats fruits o animals, havien de complir dies de feina obligatoris, i exigia taxes petits per la utilització de monopolis senyorials com el molí.
Amb els drets jurisdiccionals, el senyor podia exercir atribucions de caràcter públic fins i tot a les terres queno eren seves, alodials.
*(Propietat alodial: parcel·la de terra en la qual el pagès no ha de pagar cap impost privat al senyor ja que és una propietat lliure, tot i que si que pot exercir-hi jurisdicció.)
Així, el senyor exercia les regalies, que li atorgaven funcions militars, fiscals i de govern, el dret d’impartir justícia i de tenir una moneda pròpia.
El senyor també treia profit decertes institucions: talla, capitació, gabella i delme.
*(Talla: impost excepcional que es pagava per famílies.)
*(Capitació: impost excepcional que es pagava personalment.)
*(Gabella: impost que es pagava als productes de primera necessitat.)
*(Delme: impost on els pagesos havien d’entregar el 10% de les collites a l’Església.)

1.3. Una producció insuficient

L’agricultura estava endarreridades del punt de vista tècnic i amb una productivitat molt baixa. Era una agricultura de subsistència, dedicada al policonreu bàsicament de cereals. No hi havia cap especialització i el comerç era escàs, autoconsum. Però també, l’existència d’alguns excedents permetia la venda als mercats.
*(Excedents: productes que sobren una vegada cobertes les necessitats primàries.)
Per aprofitar la terra esfeien dos tipus d’explotació: el conreu en camps oberts (openfields) on es produïen cereals i s’hi practicava el guaret, i les terres comunals dedicades a boscs o a pastures, de les quals es beneficiava tota la comunitat pagesa.
La producció ramadera també era insuficient ja que l’agricultura no produïa els aliments necessaris per augmentar la cabanya. L’alimentació dels animals es basava en elsrostolls i les herbes que creixien als camps amb guaret. Així la producció de carn i de llet era reduïda i la dieta de la població es basava en el consum de cereals.
Periòdicament hi havia unes crisis de subsistència.
*(Crisis de subsistència: anys seguits de males collites que provocaven l’escassetat d’aliments, i això generava fam, desnutrició i, sovint, unes protestes anomenades revoltes delpa.

1.4. Una població estancada

La població estava estancada degut al cicle demogràfic antic on hi havia un escàs o nul creixement demogràfic.
La mortalitat era elevada, especialment en nadons, provocada per la subalimentació, la falta d’higiene i els escassos recursos mèdics, així l’esperança de vida era molt baixa.
La natalitat era molt alta i la taxa de fecunditat també, es calcula...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Europa i amèrica. la caiguda de l’antic règim
  • Pequeño resumen de la Europa del Antiguo Régimen
  • L'Antic Regim
  • L'Antic Regim
  • El Antiguo Régimen y el Siglo XVIII en Europa
  • La Crisi De L'Antic Règim
  • L'Europa de l'Antic Règim
  • L'Europa A L'Antic Règim

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS