La Crisi De L'Antic Règim

Páginas: 6 (1460 palabras) Publicado: 7 de febrero de 2013
LA CRISI DE L'ANTIC RÈGIM (1808-1814)
I
L'ENFRONTAMENT ENTRE ABSOLUTISME I LIBERALISME

Proclamació de la Constitució de Cadis el 1812


ÍNDEX

1.-LA CRISI DE L'ANTIC RÈGIM
1.1.-LA CRISI DE LA MONARQUIA BORBÒNICA
1.2.-LA GUERRA DEL FRANCÈS (1808-1814)
1.3.-LES CORTS DE CADIS

2.-L'ENFRONTAMENT ENTRE ABSOLUTISME I LIBERALISME
2.1.-LA RESTAURACÍO DE L'ABSOLUTISME
2.2.-ELTRIENNI LIBERAL
2.3.-LA FALLIDA DE L'ABSOLUTISME

LA CRISI DE L'ANTIC RÈGIM

S'origina gràcies a la guerra contra la invasió francesa i obre pas a les idees liberals.
A començaments de 1808 les tropes napoleòniques van entrar a Espanya, amb l'excusa de la invasió de Portugal, segons l'acord près en el tractat de Fontainebleau, i van ocupar les principals ciutats. L'ocupació francesa vaprovocar una llarga guerra per la independència (1808-1814), que a Catalunya fou coneguda com la guerra del Francès. La guerra entre Espanya i França cal inserir-la dins del context de la política expansionista de Napoleó Bonaparte per Europa.
1.1 Crisis de la monarquia borbònica:

Davant de la revolució francesa, Carles IV va declarar la guerra a França (1793-1795).
Manuel Godoy el 1799 dona ungir radical a la política exterior. S'alia amb Napoleó per enfrontar-se amb Gran Bretanya (Tractat de Fontainebleau 1807) i autoritza l'exèrcit francès per travessar Espanya i atacar Portugal.
L'esclat del motí d'Aranjuez ( Març 1808) provocat per el descontentament d'una part de la població força la dimissió del ministres i l'abbdicació del rei Ferran VII. Es produeix un motó popular contramanuel Godoy.
Napoleó convoca a Baiona on es proclama l'Estatut de Baiona, de signe liberal i modernitzador.
També convoca Carles IV i Ferran VII a Baiona per acceptar el nomenament del seu germà Josep Bonaparte com a nou rei d'Espanya.

1.2 La guerra del Francès (1808 – 1814):

La invasió francesa va provocar tensions polítiques dins la monarquia de Carles IV, que va saber aprofitar Napoleó.La resposta popular no es va fer esperar. Començava la guerra del Francès.
El 2 de maig del 1808 el poble de Madrid es revel·là contra els francesos i comença la resistència violenta als invasors, que reprimeixen durament els moviments que s'escampen per tot el país. Creen juntes coordinades per una Junta Suprema Central. Grups de patriotes i organitzen guerrilles per lluitar contra elfrancesos.
El Juny del 1808 la Jumta Suprema de Catalunya derrota els francesos a la batalla del Bruc. L'any 1812 Rússia va obligar a Napoleó a desplaçar el seu exèrcit al seu país.
L'any 1813 sota el poder de Wellingotn es va firmar el Tractat de Valençay, pel qual Ferran VII recuperava la Corona i Napoleó retirava les tropes d'Espanya.

1.3 Les Corts de Cadis:

El 1810: la Junta Central convocauna reunió de Corts a la ciutat de Cadis.
Les Corts de Cadis estaven formades per intel·lectuals i militars liberals (heroïcitats, romàntics i influenciats per Rousseau). La majoria d'aquests liberals, propers a les idees revolucionaries de la Revolució Francesa, estaven, però, en contra de Napoleó per considerar-lo rei «il·legítim» i van donar suport a Ferran VII.
Des de 1811, quan hi havia unbuit de poder, les Corts «governaven» el país. Cadis era la segona població espanyola més important després de Barcelona.
Les Corts de Cadis van promulgar la Constitució de Cadis (1812) i el decret que abolia les senyories jurisdiccionals. Aquesta constitució va ésser la primera constitució liberal espanyola i va ser de gran trascendència europea ja que en aquella època a Europa el liberalismeespanyol era el que més influència tenia. Anys després, el liberalisme doctrinari va substituir el espanyol.
També van aprovar lleis per abolir l'Antic Règim: supressió de les senyories, abolició dels gremis, supressió de la Inquisició i igualtat de tots els espanyols davant la llei i els impostos.

La constitució fou la norma fonamental d'Espanya redactada per les Corts de Cadis el 1812,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La crisi de l'Antic Regim
  • La crisi de l’antic règim a espanya (xix)
  • Activitat programa de radio crisi de l'antic règim
  • La crisi de l'Antic Règim
  • La Crisi De L'Àntic Règim
  • Crisi de l'antic règim
  • Crisi de l'àntic regim
  • La Crisi De l'Antic Regim

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS