resum franquisme

Páginas: 8 (1854 palabras) Publicado: 28 de abril de 2014
2.Etapas politiques del Franquisme
2.1Fase totalitària 1939-1959. 2.1.1Etapa Feixista o Blava 1939-45
La destrucció de la democràcia
El sistema polític d'Espanya el 1939 es un Regim Feixista, com a Itàlia o a Alemanya. Es coneix com franquisme pel seu dictador: Francisco Franco Bahamonde.
Després de l'enderrocament del règim democràtic el franquisme significa la desarticulació del partidarisa la democràcia, de les classes populars aliades a la revolució i de les forces nacionalistes.
La nova Espanya neix d'una intensa i violenta acció destructiva. La seva acció va dirigida a anul·lar a qualsevol oposició de la dictadura.ç
Morts, Exiliats i Repressió
Durant la guerra van mori mig mil·lió de persones dels dos bàndols. Van ser exiliats entre 150.000 i 300.00 persones, dels qualsmolts van lluitar contra el feiximes a la Segona Guerra Mundial i van acabar en camps nazis. També uns 50.000 es van instal·lar a l'Amèrica Llatina, sobretot a Mèxic.
Per part de la repressió 150.000 van ser executats durant la guerra, 280.000 presos i entre el 1939-45 30.000 persones executades com a conseqüència del tribunal militar que va aplica la pena de mort. El 9 de febrer de 1939 va entraren vigor la Llei de responsabilitats polítiques, que pretenia liquidar als defensors de la República, comunistes, nacionalistes, etc.
Més tard apareix la llei de "Reprensión de la masoneria y el comunismo" i la llei de "Seguridad del Estado".
Depuració:
Intensa depuració de funcionaris. Els Desafectos se'ls acomiadava, als Tibios, Indiferents se'ls multa i se'ls rebaixa el salari i els Fidelso Adictos se'ls proporciona llocs vacants, ja que és més important ser fidel que no pas competent en la feina.
Silenci i Por
Els feixistes obliguen a les dones a ser rapades al zero, marcades amb ganivets, pallisses tot això per causa un ambient de terror que supera els dels nazis durant el 1939-49. Això provoca, por, passivitat, conformisme i crear un silenci popular que s'acomoda a les novescircumstancies per mantindre la vida.

Repressió en les institucions i en la cultura
Les institucions sofreixen una repressió molt gran. Son il·legalitzats tots el partits polítics excepte FET-JONS, partit feixista. També s'il·legalitza tots els Sindicats, excepte la Central Nacional Sindicalista (CNS) o coneguda com Organización Sindical Española (OSE). La resistència és pràcticamentimpossible.
La llengua catalana i d'altres seran recloses en la vida privada perquè es considera un obstacle per l'afirmació d'una Espanya Nacional. Seran prohibides banderas himnes i tot signe catalanista.
L'ESTAT DELS VENCEDORS
El Principi jeràrquic
El nou Estat, Franco es el cap d'Estat, Cap de Govern Cap de l'exèrcit, tot a l'hora amb poders il·limitats, només responsable "ante Dios y ante laHistoria".
El ministre de Governació és una peça fonamental, s'encarrega de nominar els governadors civils i els alcaldes. El primer ministre de Governació de Franco és el seu cunyat Ramón Serrano Suñer.
El Centralisme
L'estat franquista és terriblement centralista, elimina la democràcia i els estatuts d'autonomia. Pressupostos i diners distribuïts per l'Hisenda Pública.
Institucions
Principalsinstitucions: Falange Española Tradicionalista de las Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista FET-JONS i el sindicat únic La Central Nacional Sindicalista CNS.
L'església Catòlica
L'Església exerceix la seva repressió. Aliada fidel impossa el seu ideari per via de l'ensenyament i de la moral pública. Imposarà la prohibició del divorci, d'altres religions, assistència a actres religiosos icompliment dels sagraments catòlics.
Franco té el suport de l'Església i capellans i monges col·laboren com a denunciants i testimonis.
Exèrcit
L'exèrcit té molt pes, amplia presència militar a l'administració amb un lloc d'honor en el nou sistema.
Oligarquia Econòmica
El règim també té el suport de l'oligarquia ja que Franco els garanteix l'ordre social i els dóna l'oportunitat de fer carrera...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resum franquisme (1939-1959)
  • Resumen de el Franquismo
  • Resumen franquismo
  • Resumen franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS