Resums De Les Revolucions Liberals I

Páginas: 6 (1478 palabras) Publicado: 14 de septiembre de 2015
Resums de les revolucions liberals I
2. Els inicis de la Revolució Francesa (1789-1792)
2.1. Les causes de la revolució
A la darreria del segle XVIII, França estava sumida ena profunda crisi econòmica i social. Una sèrie de males collites va provocar l’alça del preu dels aliments i el descontentament popular. La burgesia estava descontenta davant la seva marginació política.
La monarquia estavasumida en una crisi financera profunda i la solució al dèficit de l’Estat passava per una Reforma fiscal que obligués l’aristocràcia a pagar impostos, però el monarca absolut tenia por de descontentar els privilegiats, que constituïen el seu suport social principal.
2.2. L’Esclat revolucionari
La Revolució es va iniciar el 1789 amb una revolta dels privilegiats , que es van negar a acceptar elpagament de nous impostos i van exigir a Lluís XVI que convoqués els Estats Generals, l’únic organisme que podia aprovar una reforma fiscal.
Els Estats Generals es van obrir a Versalles el maig del 1789. La negativa dels privilegiats d’acceptar una major representació del Tercer Estat i que el vot fos per persona i no per estament va fer que els diputats de l’estat popular abandonessin la reuniódels Estats Generals.
Reunits en un pavelló de Versalles, els representants del Tercer Estat es van nombrar ells mateixos en Assemblea Nacional i es van comprometre a elaborar una constitució que reflectís la voluntat de la majoria de francesos.
El poble va sortir al carrer per donar suport a les propostes de la nova Assemblea i, per por a que les tropes reials detinguessin els seus diputats, el4 de juliol una multitud va assaltar la presó de la Bastilla per apoderar-se de l’arsenal d’armes que hi havia. El moviment revolucionari també es va estendre al camp, en forma d’una revolta antisenyorial que va comportar la crema de moltes residències mobiliàries.
L’esclat de revoltes a les ciutats i al camp va fer el descontentament popular i el suport als diputats del Tercer Estat. Atemoritper la situació, la tardor de 1789, Lluís XVI, va reconèixer la legalitat de l’Assemblea Nacional Constituent.
2.3. Les fases de la revolució
L’Assemblea Nacional va iniciar el procés de transformar França en un sistema liberal (en diverses fases, a causa de l’oposició del rei i els privilegiats). Es van posar propostes per organitzar l’Estat d’una forma liberal:
-La monarquia constitucional(1789-1792): Tenia el suport de la burgesia que volia arribar a un acord amb el rei i els privilegiats per a eliminar l’Antic Règim i imposar un liberalisme restringit.
-La república democràtica (1792-1794): Davant la negativa dels privilegiats a acceptar els canvis, la burgesia radical va proclamar la República. A més, hi va haver el sufragi universal masculí i igualitari.
-La república burgesa(1794-1799): Davant la radicalització de la Revolució, la burgesia moderada va implantar una altra vegada el liberalisme censatari.
2.4 La monarquia constitucional (1789-1792)
La nova Assemblea va iniciar un procés per eliminar l’Antic Règim i convertir França en una monarquia constitucional i parlamentària. El 4 d’agost del 1789 van eliminar el feudalisme, i el 26, van promulgar la Declaració deDrets de l’home i del Ciutadà, que reconeixia com a Drets inalienables les llibertats individuals, així com la igualtat davant la llei i els impostos.
L’any 1791, es va fer una nova Constitució (liberalisme polític): separació de poders, sobirania nacional, dret de veto, sufragi indirecte i censatari.
Després es va formar l’Assemblea legislativa (noves lleis) per garantir la constitució. Es va crearun exèrcit (Guàrdia Nacional).
Es van treure els béns a l’Església. Una Constitució civil del clero va separar l’Església i l’Estat.
3. La primera República francesa (1792-1799)
3.1 . La república democràtica (1792-1794)
L’oposició dels privilegiats es va manifestar arran de la fugida de París de Lluís XVI per unir-se a l’imperi austríac (volia envair França i imposar l’absolutisme, fugida de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Revolucions liberals
  • Napoleó Bonaparte; La Restauració; I Les Revolucions Liberals 1820 1830 1848
  • revolucions liberals
  • Apunts Tema 3 Revolucions Liberals restauració i nacionalismes
  • Revolucions i protestes al món islàmic de 2010-2011
  • Resums
  • revolucions angleses 1642 i 1688
  • Català/Explicacions i resums: Sociolingüística

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS