Resums filosofia Nietzsche

Páginas: 21 (5008 palabras) Publicado: 10 de junio de 2014
FILOSOFIA : El problema de la bogeria
El seu estil de vida consisteix a suportar el fatal, no ho dissimula, i fa de la malaltia un punt de vista.
Això es reflexa en tots els personatges bojos” de les seves obres
Es diu que la seva bogeria es un excés de seny(acostumen a veure més enllà a diferencia tots tenim sentit comú , tant que no veiem res més que el sentit comú, llavors ell ho veu d’unaaltra manera amb una altra perspectiva, el desconfia de les coses raonables), que el porta a la sospita i la bogeria, es la marca d’una recerca radical, un questionament a fons de tots els valors heretats.
El seu pare havia donat mostres de caràcter llunàtic i possiblement es va acabar suïcidant.
Esquizofrenia --> interpretacions
L’any 1886 va contagiar la sífilis en un bordell
La sevabogeria s’ha interpretat com vidència: un “home superior”( un geni) veu simplement coses que l’altra gent encara no és capaç de copsar. S’ha d’arriscar a perdre el sentit comú.( hi ha que buscar una perspectiva completament diferent a la que tenim tots , això es el que diu la seva filosofia , que tenim que sortir d’aquest mon ja que sinó no veurem aquestes coses de manera diferent)
També e l’hainterpretat com a reacció antiplatònica la seva denúncia del platonisme i del cristianisme el porta a rebutjar la idea que pensem perquè els temes abstractes del llenguatge són universals i existeixen realment per si mateixos. Per a ell, tota paraula és un prejudici, el llenguatge ens sedueix amb els seus errors. Només es vàlid el llenguatge de la metàfora i l’estil( expressió). La bogeria seria unamena de gest final sense paraules, una critica radical del llenguatge heretat, un gest que fa inútils les paraules, que depassa la distinció entre el “be” i el “mal”.
(totes les paraules que utilitzem i que formant part del llenguatge que ens fan entendre el mon , aquestes paraules son objectives i tenen un valor universal, “llibertat”..etc Segons N : totes les paraules del nostre llenguatgeresponen a un prejudici la humanitat se les a inventar per imposar una moral , uns valors, una espècie de filosofia i una manera de entendre la vida , que la gent a anat seguint a traves dels segles, respon a un interès d’una classe social determinada: la classe dels febles.)
(La bogeria seria desconfiar de les paraules de la tradició filosòfica.. considerar que aquestes paraules son invents creats perla cultura occidental i hi ha que desconfiar profundament del llenguatge que tenim , llavors ja no parla , es queda sense paraules ja que segons ell ens fan creure realitats, la paraula taula: ens fa creure que existeixen les taules , i no existeix, l’única cosa es la percepció de la taula. Llavors renuncia al llenguatge.)


Influencies rebutjades
Nietzsche rebutja tota la filosofiaoccidental, creu que cal substituir la historia de les idees per la genealogia( reconstrucció de com s’ha format una cultura en aquest cas la occidental, sobre la base dunes paraules o llenguatge que s’acaba imposant), pel diagnòstic d’Occident.
El que cal no és seguir la tradició del pesament, sinó mostrar què hi ha de vida i de mort en cada vida i en cada afirmació dels homes actuals.
Com Marx, és unfilòsof de la sospita: el pes mort de l’ahir encara és massa viu en l’avui.
Tota filosofia occidental està malalta i és nihilista(es gira d’esquena a la vida , no res, no li permet a la vida cap expressió lliure): les idees són incapaces de dir la vida. Cal denunciar aquest error, que ens fa més més tristos i angoixats.
Concretament el que rebutja és:
-La tradició socràtica i platònica:Sòcrates es el pare de la mora entesa com a repressió dels instints. Plató nega la virtut del món sensible i ho subordina tot al món intel·ligible. Tots dos són pares del nihilisme d’Occident, negadors de la vida.
-El cristianisme: és el model de la moral d’esclau, un platonisme per al poble, fa tothom igual perquè considera tothom pecador, predica la submissió, l’acceptació de dolor , del sacrifici....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Filosofia De Nietzsche
  • La filosofía de Nietzsche
  • Filosofía de nietzsche
  • Filosofia de nietzsche
  • Filosofía de nietzsche
  • Filosofia De Nietzsche
  • LA FILOSOFIA DE NIETZSCHE
  • Nietzsche filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS