Resums Micro

Páginas: 110 (27254 palabras) Publicado: 25 de mayo de 2015
TEMA 1 INTRODUCCIÓ

1. EL CONEIXEMENT ECONÒMIC
●L’economia implica aprenentatge, que qualifica la professió d’economista. Aquest aprenentatge obliga a endinsar-se en el sí de l’estoc del coneixement econòmic que està format per idees i fets (reflexions intel·lectuals i experiències sobre fenòmens i conductes relatius a què, com i per a qui produir), tot plegat ajustant-se al mètodecientífic.L’objectivitat científica força a procedir de manera que les influències subjectives de l’investigador no distorsionin la naturalesa i característiques del que es pretén conèixer i analitzar.

1.1 ECONOMIA POSITIVA I ECONOMIA NORMATIVA
●La dualitat evidència empírica-judicis de valor conclou en distingir entre:
-L’economia positiva es aquella part de l’anàlisi que descriu com l’economia es comporta icom canvia (el que és era o serà).
-L’economia normativa es l’elucubració econ. lligada a connotacions valoratives (allò que hauria de ser).

1.2 TEORIES I MODELS
●En el marc de la distinció entre economia positiva i economia normativa, el planteig científic es realitza mitjançant la construcció de teories. Les teories econòmiques conformen l’àmbit científic de l’economia amb la finalitatd’explicar fenòmens econòmics.

●És freqüent fer servir el mot model per referir-se a una teoria. La seva estructura està composta per les definicions de les variables a utilitzar, pels supòsits a tenir en compte i per les implicacions que se’n deriven.

Per definició s’entén l’expressió clara i precisa de les característiques genèriques d’un concepte o d’una cosa. Definir no és afirmar o negar res; ésprecisar i aclarir el significat d’allò que és objecte del discurs.
Els supòsits emmarquen, en el criteri de l’investigador, allò que és important i allò que és accessori, que per ser-ho, pot obviar en el sí de les construccions teòriques.
Les implicacions o prediccions són les proposicions que es dedueixen de les teories. A vegades se solen denominar com a hipòtesis (és un enunciat sobre undeterminat comportament que s’infereix realitzable). En qualsevol cas, són proposicions anticipades, fruit de conjectura mental sobre el fenomen objecte de la teoria i sotmeses a posterior comprovació.

1.3 MICROECONOMIA I MACROECONOMIA
●La microeconomia estudia la conducta dels consumidors, de les empreses, de l’estructura dels mercats i en definitiva, la formació dels preus dels béns i serveis i de lesrendes i els ingressos dels factors de producció.
La macroeconomia estudia la renda i la producció nacional i els components com el consum, la inversió, l’estalvi.


Retribucions Despeses



Factors Béns i serveis
productius (demanda)
(oferta)


Factors prod. Béns i serveis
(demanda) (oferta)
RendesSalaris Ingressos
Beneficis

●La consideració particularitzada del fluix circular de la renda mostra l’àmbit convencional de l’anàlisi microeconòmica. Les qüestions sobre la conducta del consumidor conformen la teoria de la demanda. Allò relatiu a l’empresa determina la teoria de l’oferta. La teoria sobre el mercat contempla la interrelació entre oferta i demanda en cadascun delsescenaris establerts per diferents formes competitives.



2. LA CONDUCTA RACIONAL
●Les idees i els fets que conformen el coneixement econòmic reflecteixen, conductes economicismes, és a dir, comportaments característics que consumidors i empreses manifesten envers el “problema econòmic”.

●La conducta econòmica racional que s’acull al criteri de l’egoisme prescriu que prendre una decisió depènúnicament de la comparació entre beneficis i costos, sense altra consideració que no sigui l¡interès personal.

2.1 SOLIDARITAT VS EGOISME
●La consideració de conductes solidàries com a alternativa a les impulsades per l’egoisme adoba a l’actualitat un camp d’estudi de rellevància qe en el seu àmbit posa en relleu que una tal alternativa és factible si es tenen en compte situacions en q les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resums
  • Prehistoria resums
  • Micros y micros
  • resums
  • Micro
  • Micro
  • Micro
  • Micro

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS